” Vi har faktiskt gjort upp i godo i 100 fall”

På nyårsafton 2011 videofilmade Rebecka Larker Jonsson från Sollentuna med sin mobilkamera när hennes australiske väninna gjorde ett dramatiskt ”bungy-hopp”. Linan gick av och väninnan föll 111 meter ner i Zambesifloden. Channel 9 i Sydney köpte rätten att visa videoklippet i sin tv-kanal. Men sedan dök klippet utan tillstånd av Rebecka upp på all världens webbsajter.


I 20 månader har nu jur kand Staffan Teste jagat på uppdrag av sin klient bland de bortåt 400 fall av, vad man hävdar, olovandes användning av videoklippet. Det har  rört sig av otillåten vidareförsäljning där många mellanhänder tjänat pengar. Och rena piratkopieringar av enskilda webbsatjer på nätet.
Hur har den långa jakten på de skyldiga lyckats? Hur mycket i skadestånd har du egentligen fått ut för din klients räkning, Staffan Teste?
Dagsläget? Ni har gjort upp i godo med Östersundsposten? Och stämt Metro och AB? Aftonbladet har ni nu senast till exempel stämt på drygt 20 000 kr.
Staffan Teste:
– Vi diskuterar förlikning med Metro och AB har vi stämt.

Men det var ju ursprungligen bortåt 400 fall runt om i världen med olovlig användning, hävdade ni?
– Vi har faktiskt gjort upp i godo med ett hundratal fall. Jag kan inte ge den exakta siffran. Det är alltifrån utländska tv-stationer, tidningar, hemsidor, enskilda. Från Sverige är det 6-7 fall. Och vi jobbar på. Men det går inte att komma åt alla. Där finns till exempel en del fall från Arabländerna.

Hur mycket pengar i skadestånd har ni fått in?
– Det kan jag inte säga. Jag kan bara säga att i det cirka 100-talet fall har vi inga krav längre. Det rör sig om hemliga överenskommelser mellan parterna och jag har förbundit mig att inte avslöja innehållet. Jag kan bara säga att vi i dessa fall inte längre har några krav på motparten.

Av vilka skäl gör man hemliga överenskommelser? Vad händer om någon av parterna avslöjar vad man fått betalt?
– I skadeståndsprocesser ligger det ofta i båda parters intresse att hålla uppgörelsen hemlig. Ibland skriver man in en bötesklausul. Att någon blivit stämd för tystnadsbrott känner jag inte till.

Den aktuella videon finns fortfarande uppenbarligen olovandes kvar på nätet? Häromdagen fanns den att se på Expressens hemsida? Hur lång är preskriptionstiden för upphovsrättsbrott?
– Just Expressen tog bort den faktiskt igår. Men till exempel Youtube för vi fortfarande samtal med och försöker förmå dem att ta bort videon. I Sverige är preskriptionstiden tio år, i USA kortare.
Se en tidigare artikel här
Det omstridda videoklippet kan du (kanske) se här!