Att med hjälp av Photoshop klippa och klistra in lodjur och låtsas att det är en äkta dokumentärbild fördömer de flesta och anser att det är att lika med fusk.
Men vad är det till exempel tillåtet att göra/redigera/förbättra i Photoshop när det gäller en dokumentärbild? Pressfotografen och BLF-ordföranden Johan Främst förklarar:

Johan Främst:
– Att tekniskt bearbeta bilden och göra den klar för tryck, utställning m.m. är helt i sin ordning, men att lägga till eller ta bort information i avsikt att få betraktaren att se något annat än det bilden visar, då är det inte dokumentärt längre.

Om man ändrar i Photoshop en bild – ska man då i detalj skriva under bilden vad man gjort?

– Grova ändringar som montage eller bortretuscheringar skall alltid anges då bilden används som illustration i journalistiska och dokumentära sammanhang.

Under den analoga tiden var det ju vanligt att använda filter och inte minst att i mörkrummet ”bearbeta” bilder. Vad är skillnaden om man jämför den analoga och den digitala tekniken?

– Filter eller mörkrumsarbetet används för att tekniskt förbättra budskapet i bilden och att färdigställa den till konsumenten, i tryck, på vägg o.s.v.  Den digitala tekniken har gjort det lättare för alla att gå ett steg längre, att skapa det vi inte såg som fotografer i sökaren, men den bilden vi bär i vårt huvud och fantasi. Den digitala tekniken precis som alla teknik har skapat nya möjligheter att uttrycka sig, en fantastisk möjlighet. Problemet kommer när man
använder den för att lura betraktaren att det du skapat på datorskärmen var det du såg i sökaren, en verklighet som inte fanns när du fotograferade. Du har då tagit steget från att vara bildjournalist, dokumentärfotograf o.s.v till att bli förfalskare och lögnare.