Kräv betalt för video! uppmanar Journalisten i en artikel, både i sin senaste papperstidning och på nätet och varnar: ”De som sprider filmen utan tillstånd kan enligt BLFs filmavtal krävas på tiotusentals kronor.”

Tidigare fanns det inskrivet i filmavtalet att fotografen skulle få extra betalt om det krävdes extra utrustning för att filma. Det har tagits bort. Den tekniska utvecklingen har gått snabbt. Nu kan man videofilma med de flesta stillbildskameror. Journalisten har intervjuat BLF-ordföranden Johan Främst, som säger:
– Även om den tekniska utvecklingen går framåt tar det längre tid om du både ska fotografera och filma, och därför blir timersättningen högre.
Han påpekar att frilansfotografer måste vara tydliga när de förhandlar med uppdragsgivaren, att det tar längre tid och kostar mer om de även vill ha rörlig bild.
Frilansfotografen Martin von Krogh berättar att han får mera betalt när han även filmar, men uppmanar att kräva extra ersättning och ”inte gå med på att ge bort materialet gratis”.
Jur kand Staffan Teste säger att det har blivit allt vanligare att stora medieföretag snor videoklipp utan att först fråga och betala upphovsrättshavaren och berättar om fallet med bungyjump-hoppet vid Victoriafallet som dotterföretaget till ett australiskt tv-bolag sålde vidare utan att betala för sig.
Olle Wilöf, upphovsrättsjournalist hos Journalistförbundet, jämför film och stillbilder:
– Filmsekvensen kan anses bestå av ett antal stillbilder, och varje ruta i filmen har skydd som en vanlig stillbild. Filmen kan också vara ett konstnärligt verk, men detta har mig veterligen aldrig prövats.
Hela artikeln i Journalisten kan du läsa HÄR!

PS. Journalistens papperstidning är i övrigt intressant genom att man för tillfället lekfullt experimenterar med formatet. Förra numret var utgjort som ett Broadsheet, den aktuella som en extremt smal, avlång tidning. Så småningom ska läsekretsen få rösta om vilken pappersskepnad man föredrar.