Krångligt, byråkratiskt och tidsödande att skriva fotoanbud till staten, men..
Du kan ha tur och få guldkantat avtal

Har du funderat på att lämna anbud på fotouppdrag till ett statligt verk eller en kommunal institution? Räkna med att det krävs massor av tålamod, mängder av byråkrati att övervinna och att det är en tidsödande sysselsättning. Nyhetsbrevet har granskat några aktuella fall. En slutsats är att konkurrensen faktiskt inte är så stor.

 

Det är helt enkelt inte så många som lämnar anbud. Det är en krånglig sysselsättning. Men det är också svårt att få reda på när och var anbuden infordras.

Ett färskt exempel är Lunds universitet, vars informationsenhet vill bygga en egen bildbank. Åtta fotografer lämnade anbud, fem av dem fick ramavtal med universitetet. Räddningsverket gick ut med anbudsförfrågan för dels journalistiska tjänster, dels videouppdrag. 13 sökte frilandskontrakt som frilansjournalist, 11 fick ramavtal. Bara en sökte uppdraget som webbfilmare och fick det. När anmälningstiden gått ut, ringde flera videofotografer, berättar Sten Jansson hos vägverket. Men då var det för sent.

De intressanta är att uppdraget som webbfilmare gick till Citat Journalistgruppen, Stockholm. Som var alltså enda sökanden. Men Citat Journalistgruppen lämnade in anbud även för journalistuppdrag. Och var en av två sökande som inte fick det. Med motiveringen att de var för dyra.

Billigast av de sökande för journalistjobben begärde 590 kr i timmen, den dyraste (Citat Journalistgruppen) 925 kr. Plus moms.

Räddningsverkets anbud gäller för webbsidan skyddsnatet.se. Man sökte journalister, videofotografer och illustratörer. Anbudshandlingar var på 16 A4 sidor plus diverse formulär att fylla i. Anbuden bedömdes enligt ett poängsystem där priset skulle betyda 30 procent och arbetsprovernas kvalitet 70 procent. Hur bedömdes då arbetsproven?

Sten Jansson, Vägverkets handläggare:

– Det var redaktionssekreteraren på Skyddsnätet och jag som tittade på arbetsproven. Jag kan ju ingenting om det här så det var redaktionssekreteraren som avgjorde.

Stockholms universitet begärde in anbud på allt från reportage-, ateljé-, porträtt- ,landskaps- och idéfotografering till scanning och bildredigering.

Utöver arbetsprover skulle cv innefattande yrkesutbildning och yrkesmässiga kvalifikationer för varenda person på fotoföretaget bifogas. Ett avsnitt av anbudskraven kallades för ”skall-krav” en något mildare variant hette ”bör krav”. Ett av kraven var postgymnasial utbildning om minst 1 800 timmar ett annat krav erfarenhet av uppdragsfotografering för att ”stärka budskap och känsla”

Ofta finns i anbudskraven så kallad sanningsförsäkran. Anbudsgivaren måste skriva under ett särskilt papper att han/hon inte är försatt i konkurs eller likvidation, ej varit dömd för brott anseende yrkesutövning och ej gjort sig skyldig till allvarliga fel i yrkesutövningen. För allt detta finns ett särskilt formulär.

Ramavtal som sluts med fotografer är på två eller tre år och kan som regel förlängas med ett år i taget.

Vilka garantier ges då i dessa avtal? Det varierar. Ibland är garantierna luddiga eller närmast obefintliga. Men andra gånger kan de i praktiken vara guldkantade och ge innehavaren regional ensamrätt till exempel på fotouppdrag, video eller stillbild.

Tycker inte fotograferna att allt detta är enormt krångligt?

Ola Ohlsson, handläggare vid Lunds universitet:

– Jodå, de som ringde tyckte att det var jobbigt. Jag förstår att fotofirmor inte är revisionsbyråer som är vana vid byråkrati. Vi har också försökt banta så mycket som möjligt i anbudsförfrågningar. Så mycket lagar och förordningar tillåter det. Vi har också varit i kontakt med någon av fotografernas organisationer, men jag kommer inte ihåg vilken av dem.

De som författar handlingar framhåller vid samtal med Nyhetsbrevet att de försöker förenkla men att de måste följa Lagen om offentlig upphandling. De anmärkningsvärda är dock att de inte diskuterar med varandra för att försöka enas om gemensamma och förenklade upphandlingsmallar.

Ge dock inte upp. Det kan löna sig att fylla i alla papper. En och annan kan räkna med ett hyggligt ramavtal.

”Vi måste påverka myndigheterna i tid”

BLF skriver egen standardmall

Det gäller att påverka dem som författar anbudsförfrågningar. Därför ska BLF: s styrelse utarbeta en standardmall, som ska skickas till de jurister i de statliga verken och kommunala instanserna som skriver anbudsförfrågningar för bland annat fotografiska tjänster.

Med hjälp av en standarmall för fotografiska tjänster ska BLF: s styrelse försöka påverka de handläggare i statliga verk och kommunala institutioner som författar anbudsförfrågningar.

– Det gäller att påverka dem i tid, innan de börjar skriva sina papper. Sedan är det försent, säger Rune Borgström.

Han har tillsammans Anders Persson i Nacka styrelsens uppdrag att utarbeta en mall. Kraven i anbudsförfrågningar kolliderar ofta med upphovsrätten och är sällan anpassade regler och seder i fotobranschen.

Ett irriterande problem med anbudshandlingarna är att den sökande ofta tvingas kryssa för att man accepterar alla ”skall-satser”. Den som inte kryssar för riskerar att anbudshandlingen omedelbart slängs åt sidan och inte ens granskas.

Rune Borgström:
– Man kan tycka hur illa som helst om de statliga upphandlingsformerna. Men det är lagligt. Därför ska vi försöka påverka dem och få fram våra synpunkter.

Webbsida ”snodde” fyra skoterbilder

Stämdes – tvingades betala dyrt

Det lönar sig att kolla på nätet om någon har snott ens bilder. Lars Håkan Nilsson, BLF-medlem i Örnsköldsvik, skrev en kväll in sina initialer i en sökmotor och hittade fyra av sina bilder utlagda på en webbsida. Bilderna hade han tagit på en backtävling för snöskotrar i Bjästa. Han förvarade bilderna på en inte officiell webbsida i sin server. Där fanns bilderna i väntan på försäljning. Men dit hade Team Inlandets Racing lyckats ta sig och plötsligt fanns bilderna utan tillstånd utlagda på deras hemsida.

Med hjälp av BLF: s Staffan Teste stämde Lars Håkan Team Inlandets Racing vid Stockholms tingsrätt. Motparten godtog inte att fallet skulle upp i Stockholm. Ny stämning. Denna gång i Lycksele tingsrätt.

Lars Håkans ersättningskrav: 18 840 kronor för ”otillåten exemplarframställning och otillåtet spridande av upphovsrättsligt skyddade fotografier varav 3 840 kronor utgör ersättning för exemplarframställning/visning samt 15 000 kr för ideellt skadestånd och intrång”. Allt beräknat enligt BLF: s cirkaprislista.

Vare sig Lars Håkan eller hans ombud Staffan behövde åka till Lycksele. Domaren tog telefonkontakt med parterna och förberedde marken för ”förlikning”.

Lars Håkan Nilsson:

– Jag är mycket nöjd med den ekonomiska uppgörelsen och Staffans insats.

Ett tips: använd ovanliga bokstavskombinationer under dina bilder. Då är det lättare att hitta dem på internet.

TT köper hela Scanpix Sverige

Satsar på rörliga bilder

Det är nu klart med att TT köper samtliga aktier i Scanpix Sverige AB. Tidigare ägde TT 40 procent av aktierna, Bonniers och Schibstedts delade på resten. TT utnyttjar därmed sin option om rätten att förvärva samtliga aktier.

Formellt väntas uppgörelsen bli klar under februari, uppger TT: s vd Thomas Peterssohn för Resumé. Som Nyhetsbrevet tidigare berättat sker redan en storsatsning på webb-video hos TT. Det ska nu samordnas med Scanpix.

När först Pressens Bild och Scanpix gick samman hade båda företagen 40+25 anställda. I dag har nya Scanpix 50 anställda och en omsättning på 110 miljoner. Företaget finns fysiskt i suterrängvåningen under DN: s redaktionslokaler på Marieberg. DN: s redaktion fanns där tidigare men har (efter de senaste årens nedbantning) fått tränga ihop sina styrkor i knappt två våningsplan.

Bilder på Kikki Danielsson dök upp i Norge

Norsk tidning stäms i Sverige

En omslagsbild på en Kikki Danielsson-skiva har hamnat i Norge och använts av ett norskt skivbolag, flera hemsidor och har publicerats i Hamars Arbeiderblad. Bilden togs av Micael Engström BLF-medlem i Stockholm och såldes för publicering till Bert Karlssons skivbolag Marianne.

Det norska skivbolaget vägrade att betala för bilden. Det gör också Hamars Arbeiderblad, som nu har stämts i Sverige, berättar Staffan Teste. Därför begär han på uppdrag av Micael Engström den norska tidningen i skadestånd på 15 110 kronor.

– Vi kommer inte att betala ett öre. Den här recensionen av skivan är gjord precis på samma sätt som vi har gjort så länge jag har arbetat inom pressen och det börjar att bli några år det, säger den administrative redaktören i Hamars Arbeiderblad Ole Kristian Lyngstad i en kommentar i den egna tidningen.

Arbeiderbladet publicerar årligen mellan 400 och 500 skivrecensioner och till varje anmälan återger tidningen också skivomslaget. Så har det gått till sedan 1970-talet utan att någon begärt att få betalt för omslagsbilderna, skriver tidningen. Alla norska tidningar gör på samma sätt. Skulle man tvingas betala skulle hela ”recensionsbranschen” i Norge drabbas.

– Det är ju samma sak som du skulle skriva en tidningstext och den skulle tryckas i Expressen utan att du vet om det. Skulle du ha gillat det? svarar Staffan Teste och lovar att även andra tidningar i Norge ska stämmas.

Nyhetsbrevet har säkert skäl att återkomma till det intressanta ämnet.

Nätverket ”Fri journalistik” – starta egen webbsida

Nätverket för fri journalistik heter en ny hemsida på webben som har startats av en rad publicistiska organisationer. Avsikten är att bevaka och samla information om kränkningar av den journalistiska integriteten. Nätverket har bildats för att bevaka den publicistiska friheten i tider då lagar skärps och den polisiära kontrollen hårdnar i jakten på terrorister och organiserad brottslighet, skriver organisationerna.

Nätverket består av Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Publicistklubben, Tidningsutgivarna, Sveriges tidskrifter och Föreningen grävande journalister.

www.fgj.se/ffj

25 män och 3 kvinnor nomínerade för Årets Bild

Nu ärkandidaterna till de olika stillbildsklasserna i Årets Bild nominerade. Det är sammanlagt 25 män och 3 kvinnor. Bland de nominerade finns många som vunnit förr.

De kvinnliga nominerade fotograferna är Elin Elderud, Jönköpingsposten, Lotte Fernvall, Aftonbladet och Susanna Sjöswärd, frilans.

Till klassen rörliga bilder är tre manliga fotografer nominerade: – Kepa Arizala Frilans/SVT, Ulf Jakobsson, TV4 och Dan Norrå, TV4
Rekordmånga bilder lämnades in. 288 fotografer av dem 54 kvinnor skickade sammanlagt 4 530 bilder.

Prisutdelningen sker på Berns i Stockholm 9 mars kl.15.00 och Galan Årets Bild direktsänds i SVT 24.

Galleri Kontrast behöver vänner

Styrelsen för Galleri Kontrast vill starta en vänförening. Avsikten med vänföreningen är att medlemmar mot en ”liten årsavgift” ska få inbjudningar till exklusiva visningar och alla vernissager. Dessutom utlovas rabatt på fotoböcker. Men andemeningen är förstås att föreningen ska stödja galleriet och dess utställningar.