Två åsikter om den nya IPRED-lagen:

”Det blir lättare att stoppa bildstölderna”

”Det blir bara ett slag i luften”

Blir det lättare med den nya IPRED-lagen att stoppa fildelningen? Och att försvåra stölder av filmer och bilder? Här två röster, två åsikter.

Staffan Teste, upphovsrättslig rådgivare åt BLF:

 

– Det blir lättare att komma åt de ansvariga för hemsidor som stjäl bilder. Man kan få fram IP-adresser. Det har blivit ett allt växande problem med att bilder används på internet utan att upphovsmannen får betalt. Den ovanan florerar inte minst bland bloggarna. Med den nya lagen blir det förhoppningsvis lättare att stoppa bildstölderna.

Rune Borgström, BLF-ordförande:

– Den nya lagen är ett slag i luften. De datakunniga flinar åt den. Jag har just fått en timmes lektion om hur IP-numren fungerar. Det är en hel vetenskap och det tycks vara lätt att kringgå lagen. När man som jag till exempel hemma har en trådlös router som inte är skyddad så kan vem som helst koppla in sin dator på den på ett avstånd på cirka 1 km. Routern skickar inte vidare den surfandes adresser. Vill du vara dold så kan du i dag på helt legal väg via en hemsida beställa absolut anonymitet för en liten kostnad. Och det kan ju finnas många andra skäl än att dölja nätstölder för att prenumerera på en sådan tjänst.

– Slutsatsen är att den som vill det kan lätt dölja sin IP-adress. Den tekniska utvecklingen är enormt snabb. Det tycks vara 50 plussare som har skrivit IPRED-lagen. Det hade varit klokt att även ta med några ungdomar för att höra deras synpunkter.

Fotnot: IPRED = Intellectual Property Rights Enforcements Directive, dvs. EU-direktiv till att skydda upphovsmän mot fildelare. Möjliggör för en rättighetshavare att vid misstänkt fildelning via domstol begära information från internet-operatörerna om vem som står bakom en IP-adress.

Den Lille Havfrue i Köpenhamn får ”citeras” konstnärligt

Under rubriken ”Citatret for fotografier” berättar de danska pressfotografernas nyhetssajt om en märklig konflikt och en intressant dom. För tre år sedan publicerade Berlingske Tidende ett bildcollage med bland annat en bild på Den Lille Havfrue. Till sin förvåning fick efter en tid tidningens bildchef en faktura på 10 000 kronor. Från konstnären Edward Eriksens arvingar och med motiveringen att den berömda damen hör till sådana danska nationalklenoder som är förbjudna att fotograferas utan upphovsrättshavarens tillstånd. Man får nämligen enligt dansk upphovsrättslag inte fotografera Havfruen utan tillstånd från upphovsrättshavaren för kommersiellt ändamål.

Nu har emellertid Östre Landsret avgjort en tvist mellan konstnären Björn Nörgaard och Eriksens arvingar. Nörgaard hade i samband med HC Andersens födelsedag gjort ett eget fotocollage med en sin egen variant av Havfruen tillsammans med ett foto på den äkta Havfruen. Domstolen godtog Nörgaards påstående att hans fotocollage var ett eget verk och att han där hade rätt att använda av ett fotografi av den äkta Havfruen. Fotocollaget betraktas därmed som eget verk och då är det fritt fram att ”citera” en bild.

Vad händer med citaträtt av bilder i Sverige?

Även i Sverige är citaträtt av bilder aktuellt. ”Man kan inte citera bilder”, brukar BLF: s Staffan Teste predika på sina föredrag om upphovsrätt. Men han har faktiskt själv i ett aktuellt fall för en klients räkning överklagat Svea hovrätts dom till Högsta domstolen. Det är ett udda och något komplicerat fall som skulle kräva ett stort utrymme att i detalj förklara. Men i korthet gåt det ut på att A har (utan tillstånd från upphovsmannen) på en hemsida publicerat B: s bilder. Det gäller mycket små bilder, i storlek något mindre än ”tumnaglar”. B vann i tingsrätten men förlorade i hovrätten. Som förklarade att ”de minimala bilderna” inte hade haft ”en central roll” på hemsidan.

Om nu inte HD tar upp målet blir hovrättens dom prejudicerande. Då är det fritt fram att ”citera” med små bilder. Hur små och hur suddiga är litet oklart. Men Staffan tror/är nästan övertygad om att HD ger hovrätten bakläxa och att domen rivs upp. Huruvida Staffan får rätt eller inte – återkommer Nyhetsbrevet till.

Lifes bildarkiv i Google-version är en guldgruva

Tidningen Life har i höst lagt ut två miljoner av sina unika bilder på nätet. Det sker genom ett samarbetsavtal med Google. Bilderna kan – så länge de inte används kommersiellt – printas ut. Men avsikten är att de framöver även ska kunna köpas högupplöst för publicering. De äldsta bilderna är från 1860-talet, många av dem från inbördeskriget. Det är intressant att botanisera i det digitala arkivet. Du kan hitta allt från den första Rolls Roycen från 1903 till unika bilder från första världskriget, som till exempel en fransk militär krigsfånge bunden vid en stolpe som får vatten att dricka. Du hittar bilder såväl på Cassius Clay, Louis Armstrong, Jacqueline Kennedy som Pablo Picasso. Massor av bilder på Marilyn Monroe, bland annat det klassiska omslaget till Time Magazine: ”Monroe meets Mailer”. Det är ett collage på Marilyn i färg och Norman Mailer i svartvitt – skickligt ihopklippt långt före Photoshop fanns. Här finns också en av Lennart Nilssons världsberömda bilder på ett ofött foster som omslagsbild till Time från september 1991. Den utprintade papperskopian håller god klass. Slår man på ”Sweden” blir det en massa bilder från Lingiaden 1949 på Stadion och så Gustav V av årgång 1937.

Det nya Google-Life-arkivet ska fyllas på. Life har sammanlagt tio miljoner bilder, över 90 procent av dem lär allmänheten aldrig ha sett. De ska alla med.

http://images.google.com/hosted/life

Google lägger miljontals böcker på nätet

Google planerar även att lägga ut hela böcker på nätet. Det har blivit möjligt sedan förlikning har träffats med Association of American Publishers samt ett antal författare och publicister som för tre år sedan stämde Google. Avtalet om förlikning ska nu slutgiltigt fastställas av domstolen. Sedan läggs de amerikanska böckerna on-line.

När det hela är klart går det att köpa on-line åtkomst till miljontals hela böcker. Bibliotek och universitet ska kunna prenumerera på tjänsten. Den enskilde kan då bildlikt talat lägga de böcker vederbörande läser på sin virtuella bokhylla och sedan när det passar fortsätta läsandet. Observera att det ännu så länge blir möjligt att köpa denna on-linetjänst i USA. Men Google vill koppla in hela världen på systemet. Det förutsätter dock mängder av internationella avtal. Självklart även med bildleverantörernas organisationer, ty böcker innehåller, som bekant, också bilder.

Nyhetsbyrå startas för gratis rörliga bilder från Sverige

Sweden Channel heter en ny nyhetsportal för rörliga bilder om och från svenskt näringsliv. Bakom projektet står Svenska institutet, VisitSweden m.fl. organisationer. Med hjälp av Sweden Channel ska svenska myndigheter och företag kunna nå ut med sitt budskap med rörliga bilder till tv-journalister och webbsajter samt bloggare. Det hela administreras av det amerikanska medieföretaget The NewsMarket, som har 16 000 registrerade användare. Materialet som läggs ut kan de använda gratis.

Nikon avskedar 1 500 anställda

Den ekonomiska krisen slår även mot kameramarknaden. Japanska Nikon avskedar 1 500 kontraktsanställda vid sina anläggningar i Thailand, skriver Bangkok Post. Fabriken startades 1990 och har 8 000 fast anställda och 4 000 kontraktsanställda. Det är alltså 1 500 kontraktsanställda som åker först. Skälet till avskeden är den minskande försäljningen av digitalkameror.

NordicPhoto köper Spegla

Bildbyrån NordicPhotos – med kontor i Stockholm, Oslo och Reykjavik – har köpt Spegla Bildbyrå. Efter köpet ingår nio nordiska bildarkiv i NordicPhotos utbud. Spegla Bildbyrå startades för två år sedan av Eva och Niklas Lindblad och har förmedlat verk av unga konstnärer och fotografer. Eva Lindblad fortsätter verksamheten med sitt företag ”Tusen och en Bild”.

Bråket kring Årets Bild

I övrigt har det väl inte förbigått någon att förra Årets Bild-generalen Jonas Lemberg har polisanmält PFK: s hemsida för förtal. Till Journalisten on-line säger Jonas: ”På PFK: s hemsida finns lögner om hur jag skött ekonomin och det skadar mig i mitt nuvarande arbete. Det är osant och smutskastning och sådant måste man reagera mot.”

På det svarar ordförande Mia Karlsvärd i en kommentar till medlemmar bland annat:

”Jag har tidigare framhållit att Jonas Lemberg gjorde en förtjänstfull insats under sin tid som ”general” för Årets Bild. Därför är det tråkigt att han nu, efter tre månader, reagerar på vår information som var baserad på fakta och utan inslag av värderingar.”

PFK: s styrelse har anlitat advokat Hans Orrenius i Motala för ”hantering av Jonas anmälan”, heter det i kommunikén.

En lärorik historia från England…

Hur mycket är det rimligt att begära i skadestånd för ett par bilder som en volontär har snott för en kyrkas hemsida? Det undrar tidningen The Guardian i England och visar bilden på ett kyrktorn och ett moln. Under bilden texten: ”Ett häftigt pris för ett kyrktorn: en kyrka fakturerades 6 000 pund för två bilder på dess hemsida.”

Uppriktigt sagt är det ingen märklig bild. En amatör skulle utan vidare fixa den. Och 6 000 pund är mycket pengar, drygt 72 000 kronor. Förklaringen är att bildbyrån Getty, som upptäckte att redaktören för kyrkans hemsida stulit två av dess bilder, härsknade till och ville skrämmas.

Informationschefen Gavin Drake i de 600 brittiska kyrkornas organisation tog tag i fallet och började med att först läxa upp den stackars volontären. Sedan ringde han till Getty och undrade om de inte var kloka? På Getty svarade man: ”Det är våra bilder, vi fakturerar så mycket vi vill.” Infodirektören Drake gav sig inte utan tog reda på vilka belopp domstolar brukade döma i liknande fall och kom fram till att det rörde sig om ett par hundra pund. Då sänkte Getty sitt krav till hälften, 3000 pund. Efter ett stort antal turer fram och tillbaka tröttnade Getty. Kyrkan slapp betala. Men nu påminner kommunikationsdirektör Drake alltid kyrkorna om att de ska ta reda på vem som har upphovsrätten till en bild, skriver The Guardian.

När du har fått nog av julbordet – titta på denna film!

Är det möjligt att göra en på samma gång intressant, tankeväckande och underhållande film om upphovsrätt? Faktiskt. Slit dig en stund från den goda julmaten och titta på en proffsigt gjord dansk dokumentär som låter alla intressenter komma till tals. Advokater med stämning i blicken, talesmannen för piratjägarna i Hollywood , stora artister och små, mixern i Brasilien som klipper och klistrar på nätet och ger ut egna CD-skivor, försäljarna av piratkopior i Moskva, ungdomar från världens alla hörn, Piratpartisten som delar ut flygblad i Stockholms city, den unge sociologiprofessorn, pianisten i mörk kostym som letar efter de stulna ackorden på sitt piano. Alla har de en åsikt.

”Good Copy Bad Copy – a documentary about the current state of copyright and culture” heter filmen. Det tar ungefär en timma att se den. Men det är väl värt mödan.

http://www.goodcopybadcopy.net/