Att hitta en egen affärsnisch:

Ulrik utbildar i digitalfotografering – både ”live” och på DVD-skiva

I dagens mördande konkurrens räcker det inte med att ”bara” vara en skicklig fotograf. Det kan vara klokt att ha en egen affärsnisch. Det kan gälla mat, bilar, resor, natur, djur – något man har specialkunskaper om. Ulrik Södergren i Göteborg har satsat på att undervisa i digitalfotografering. I dag tar det större delen av hans arbetstid.

Ulrik är elektroingenjör och har arbetat med digitalkameror sedan början av 1990-talet. Han började med digital repro och bildretusch redan 1986. Bolaget grundades av pappa Folke på 1970-talet och bytte namn till DigitalFotografen 1996.Ulrik basar i dag på kontoret i Göteborg. Folke hittar man i studion i Alingsås. Enligt hemsidan har Ulrik en imponerande mängd bollar samtidigt i luften. Han sysslar med reklamfoto, reportage, porträtt och film. Åtar sig konsultuppdrag. Håller kurser i fotografering och är flitigt anlitad föredragshållare på fotomässor. Hans lektioner finns även inspelade på DVD-skivor. Dessutom är han vice ordförande i BLF.
Hur hinner du med allt?
– Långa arbetsdagar, skrattar Ulrik. Men utbildningen har blivit den största delen.
Det började med några föredrag, några fotokurser. Alltfler ringde och frågade. Kunde han inte komma och hålla kurser även för dem? Det resulterade i nya kurser i att hantera en digitalkamera för journalister, reklamfolk, fotoklubbar, både nybörjare och mera avancerade amatörer. Så småningom också i två DVD-skivor: Fotografera med systemkamera 1 och 2.
DVD-skivorna finns att köpa både via den egna hemsidan på nätet och i 25 fotoaffärer runt om i landet.
Säljer DVD-skivorna bra?
– Ja, det tycker jag. Särskilt med tanke på hur litet jag har satsat på marknadsföringen. DVD-skivan ersätter inte lärarutbildningen men det är ett bra alternativ. Just nu spelar jag in en tredje skiva, avsedd för rena nybörjare. Fotohandlare behöver något att erbjuda kunderna när de säljer digitalkameran.
– Det är stort intresse för att lära sig foto hos allmänheten. Att alla köper sig en digitalkamera kan kanske kännas lite hotande för yrkesfotografer. Men på lång sikt tror jag det är positivt på samma sätt som med hemdatorrevolutionen och desktop publishing. Nu lär sig allmänheten att uppskatta bra fotografi. Att vara fotograf handlar ju inte bara om att äga en kamera – man måste vara proffs på att kunna berätta med bilder. På samma sätt som man inte blir författare bara för att man köper en fin penna, och det förstår folk.
Dina DVD-skivor är avsedda för bara amatörer?
– Ännu så länge. Men jag har även planer på mera avancerade kurser i färgstyrning och ljussättning.
Har du några konkurrenter när det gäller DVD-undervisning?
– Egentligen inte.
Undervisar du även i video?
– Nej, men jag får frågor om jag även ska börja med det.
Du skulle råda även andra BLF-medlemmar att satsa på ett specialområde?
– Ja. Man ska specialisera sig på något man är bra på och kan. Det finns BLF medlemmar som är till exempel agronomer. De tar ofta bilder som har med jordbruk att göra. Man kan ondgöra sig över journalister som utrustas med digitalkameror. Men jag tycker att vi fotografer i istället bör lära oss att skriva. Det skulle göra det lättare att sälja våra bilder. Vi diskuterade för några år sedan inom BLF om att starta skrivkurser för våra medlemmar, men då var intresset tyvärr ljumt.
Du har även gjort en dokumentär på en inspelning av en spelfilm?
– Jag har varit både stillbildsfotograf och dokumentärfilmare under inspelningen av Vikingakomedin ”Sweaty Beards”. Det är en långfilm på svengelska och målgruppen är tonåringar. Premiären blir i Sverige, men avsikten är att den ska kunna visas även i England och USA. Den spelades in i fjol och är nu i slutfasen av postproduktion. Det är första gången jag arbetar med ett sådant projekt och det har varit mycket lärorikt. När det gäller min dokumentärfilm av inspelningen ska vi börja grovklippa materialet i slutet av november så dokumentären blir klar samtidigt med spelfilmen.

Sweaty Beard – Ulrik S
Foto: Ulrik Södergren
En bild ur filmen: Hjälten Osvald (Tobbe Larsson) får sina nerbajsade byxor tvättade av häxan Sjöun (Marika Lagercrantz).

Här kan du se några råklipp ur Ulrik Södergrens blivande dokumentär ”En film blir till”. Det första avsnittet är längst nere. Sweaty Beards är en Monty Pyton inspirerad komedi i Vikingamiljö
Klicka här!

Kloka råd på Fotomässan:
Skulle du vilja göra affärer med dig själv?

Nu på fredag (13: november) öppnar Fotomässan i Älvsjö och pågår till och med söndag och BLF har som vanligt en egen monter.
Vice ordfföranden Ulrik Södergren håller två föredrag på mässan. I det ena föredraget ger han praktiska tips om hur man tar bättre bilder. Det andra föredraget har temat ”Vad ska man tänka på när man säljer bilder?” För Nyhetsbrevets läsare ger Ulrik här några av sina bästa säljråd:

”Undvik att sälja på pris, försök istället att fokusera på säljargument
som bra service och din kunskap som fotograf.
Gör det enkelt för kunden att köpa. Var frikostig med hur kunden får använda bilderna, det lönar sig i längden.
Dokumentera och kommunicera tydligt vilka villkor som gäller för att använda bilderna. Hänvisa till BLF:s leveransvillkor. Länka till dem från din webbplats.
Ta på dig kundens glasögon och fundera över hur ditt företag upplevs. Skulle du vilja göra affärer med dig själv?
Gödsla med visitkort, det är billig marknadsföring som gör det enkelt för potentiella kunder att kontakta dig.”

Gävletidningarna sparar – inför gemensam fotoavdelning

13 fotografer blev 9 när Gefle Dagblad och Arbetarbladet den 1 november slog ihop de båda tidningarnas bildavdelningar till en gemensam ”bildbyrå”. Fyra fotografer slutade med avtalspension och avgångsvederlag.
Förändringen är en sparåtgärd framtvingad av kraftiga annonstapp, skriver tidningen Journalisten. Det hjälpte inte att journalistklubben motsatte sig sammanslagningen.
De båda tidningarna har sedan tidigare gemensam annonsavdelning, administration, tryckeri och sportavdelning; nu alltså även gemensam bildavdelning och gemensam webb-redaktion. Återstår bara att bunta ihop de allmänna redaktionerna och behålla bara två ledarskribenter? En som hyllar den borgerliga alliansen, den andra som skriver väl om de röd-gröna?

Nordic Photo har svårigheter att betala sina fotografer – jagar nya finansiärer

Ett 50-tal fotografer har inte fått betalt för sina bilder av Nordic Photo. Bildbyrån har drabbats hård av finanskrisen. ”Försäljningen sjönk snabbare än vi hann skära i kostnaderna”, säger Arnaldur Gauti Johnsson till tidningen Journalisten.
Det senaste Året har Nordic Photo gått med minus varje månad, men den negativa kurvan har rätats ut och nu hoppas man åter nå lönsamheten, uppger Johnsson för Svenska Fotografers Förbunds hemsida. På frågan när fotograferna ska få betalt svarar han: ”Förhoppningsvis kommer vi att kunna betala majoriteten av fakturorna i slutet av året”.
Bildbyrån ska enligt kontrakten betala fotograferna 50 procent av intäkterna för försäljning. Temporärt ska fotografernas andel skäras ner till 40 procent. Samtidigt har de anställdas löner sänkts med 10 procent. 160 av byråns kontrakterade fotografer sägs ha gått med på uppgörelsen. Nu jagar bildbyrån nya finansiärer.

Lucka i lagen?
Spred nakenbilder av ex-flickvän via nätet – friades i hovrätten

En ung man, 17-år, mejlade några nakenbilder han tagit på sin före detta flickvän till ett par kompisar. Som spred bilderna vidare via nätet. Bilderna var ursprungligen tagna med flickans goda minne, men nu gjorde hon polisanmälan och tingsrätten dömde 17-åringen för ofredande och olaga hot, eftersom pojken även hade skrivit en text som flickan och hennes mamma uppfattade som hotande.
Domen överklagades i hovrätten som friade 17-åringen. Hovrätten hänvisade till en dom i Högsta domstolen som säger att det i svensk rätt inte finns något förbud mot att utan samtycke visa film eller sprida bilder på en enskild person, hur integritetskränkande det än må vara.
I en kommentar till domen skriver datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i SvD att det kanske inte finns något generellt förbud mot att mejla bilder, men om det går att identifiera personen på bilden gäller Personuppgiftslagen (PUL). Enligt en ny regel i lagen får sådan behandling inte vara kränkande.
Varför åberopade då inte åklagaren PUL? Frågar Gräslund och förklarar själv: Jo, kränkningar enligt PUL är visserligen inte tillåtna. Men de är inte straffbara med mindre än att man publicerar så kallade känsliga uppgifter (t.ex religion, facklig tillhörighet, hälsa, etniskt ursprung, politisk åskådning). I det här fallet fanns inte några sådana uppgifter under bilderna och åklagaren kunde inte åtala pojken enligt PUL. En lucka i lagen, tycker Göran Gräslund. Kränkning måste kosta! Fallet bör vara en väckarklocka för lagmakarna! Tycker han.

Här är Cepics nya logga!
Cepic ny logo

Cepic, de europeiska bildleverantörernas centralorganisation, har skaffat sig en ny logotyp. Tre reklambyråer, en från London, en från Madrid och en från Hamburg, fick lämna förslag. Segrade gjorde förslaget från Hamburg.
Så här grandiost beskriver styrelsen den nya loggan och vi återger det gärna på originalspråket:
”Cepic: A new Symbol, A New Face, a New Logo, a New Strapline, Centre, Hub, Exchange, Energy, Multitude , Transparent, Open, Modern, Professional, Democratic and Strong- this is the meaning of the floating triangles of the new CEPIC logo. The colours of the European flags are integrated to interlink the Picture Community.”
– I en tid när vår industri förändras måste Cepic bli mera synligt och bli en viktig källa för information, skriver vice ordföranden Klas Plaumann.
Den nya loggan blir inte den enda synliga förändringen. Även Cepics hemsida ska piffas upp, heter det.

Ska Scanpix Stora fotopris gå till Niklas Larsson?

Vem får Scanpix Stora fotopris på 100 000 kronor i år? De tre nominerade är Pieter Hoopen, Moa Karlberg och Niklas Larsson. De deltar med var sin bildberättelse. Pieters projekt är en personlig berättelse om staden Stockholm och dess invånare, Moa har fotograferat närbilder på människor och Niklas har under två års tid följt Mikael Andersson, som föddes utan armar och ben
Den 26 november utses vinnaren. Du kan se de tre fotografernas bilder på länken nedan. Själva håller vi tummarna för Niklas Larsson. Är inte hans bilder både talande, gripande och charmerande? Bedöm själv:
Pieters bilder Moas bilder Niklas bilder

Danska skvallerjournalister utrustas med fick-videokameror

Journalisterna på danska Se og Hör ska utrustas med små och videokameror som man kan stoppa i bröstfickan, berättar danska Journalisten.dk. Avsikten är att om till exempel Madonna säger att hon kan stå på händer ska reportern be henne demonstrera det. Då är det bara att ta upp fickvideon, trycka på en knapp och filma en videosnutt. Utöver att videsnuttarna ska visas på tidningens ordinarie hemsida (gratis) ska de även kunna användas på den blivande filmsidan på webben. Det blir en betalsida. Det är knappas troligt att ens den mest skvallertörstande är villig att betala endast för dessa videosnuttar. Därför lägger man även ut långfilmer.

Vad är Creative Commons? Stim använder det!

Svar: Ett slags gratislicenser. Licenssystemet Creative Commons konstruerades år 2001 av några amerikanska jurister för att underlätta för upphovsmännen att under kontrollerade former tillåta gratisanvändning av bilder, film, musik mm. Systemet används i en rad länder, i Sverige sedan 2005. För svensk del administreras det av en grupp forskare vid Göteborgs universitet.
Det finns olika varianter av Creative Commons-licensen. Obligatoriskt är kravet att upphovsmannens namn alltid anges. Sedan finns en rad förbehåll som upphovsmannen kan välja: att verket endast får användas för icke kommersiellt ändamål, spridas men inte modifieras osv.
Yahoos bildtjänst Flickr tillämpar CC-licenser och Gruppen Nine Inch Nails har på samma sätt släppt ut sina album till fri nedladdning. I Sverige har Stim infört systemet på prov. Som medlem i Stim överlåter du rätten att kräva betalt åt organisationen när din musik spelas. Det gäller alla dina verk. Stim tar betalt och skickar pengarna till dig. Du har inte rätt att låta någon spela gratis.
Stims motsvarighet i Danmark heter Koda och införde möjligheten att via CC-licenser medge sina medlemmar att tillåta gratisspel. I våras beslöt även Stim, efter påstötningar från medlemmar, att göra det. De ska nu kunna välja ut de låtar som på så sätt ska kunna spelas i icke kommersiella sammanhang.
Till slut återger vi en fråga och ett intressant svar på Stims hemsida:
Fråga: Hjälp! Jag vill inte att min låt ska ha kvar CC-licensen, hur gör jag?!
Svar: Det är dessvärre inte möjligt att ta bort din CC-licens. En CC-licens är oåterkallelig och gäller för upphovsrättens hela livslängd.

Realtid.se bröt löftet om anonymitetsskydd för ministerns pressekreterare

Finansminister Anders Borgs pressekreterare blev lovad anonymitet av nättidningen Realtids reporter. Men tidningen struntade i det och publicerade pressekreteraren Markus Sjöqvists namn och uppgav honom som uppgiftslämnare.
Pressekreteraren frågade om reportern accepterade att han svarade ”off the record” och fick svaret ”ok”. Samtalet bandades. Varpå Realtid.se publicerade hela samtalet, ord för ord, mellan reportern och Borgs pressekreterare.
Affärstidningen Realtids ansvarige utgivare försvarar i en intervju i Dagens Media publiceringen med att hans tidning inte accepterar att makthavare duperar journalister och utlovar på raka frågor information i utbyte mot anonymitet.
– Det är varken första eller sista gången vi drar ner brallorna på folkvalda som försöker förleda, säger ansvarige utgivaren för Realtid.se Jonas Wiwen-Nilsson.

Men är inte det ett brott mot källskyddet?

Får man göra som Realtid.se – att röja sin källa? Är det inte ett brott mot anonymitetsskyddet enligt tryckfrihetsförordningen? Vad säger lagen? Vad menas med begreppet ”off the record”? Vilket straff riskerar man?
Anonymitetsskyddet (meddelarskyddet) är ett skydd som grundlagen Tryckfrihetsförordningen (TF) ger för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och författare till tryckta skrifter. Varken privatpersoner eller myndigheter (det vanligaste) får forska efter personers namn. Det är dessutom straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym.
Straffet mot tystnadsplikt i samband med meddelarskydd är böter eller fängelse i högst ett år. Åtal för brott mot meddelarskydde väcks av justitiekanslern (JK). Den enskilde kan även begära skadestånd.
Begreppet ”off the record” är inget juridiskt begrepp utan jargong, litet finare än att säga ”inga ord i min mun” eller liknande.
Hur vågar då Realtid.se bryta mot tystnadsplikten enligt en av våra grundlagar? Svaret är att sannolikheten för att finansminister Borgs pressekreterare gör en JK-anmälan är närmast obefintlig. Han skulle göra sig omöjlig som presstalesman för ministern. Realtid ”straffas” förmodligen genom att tidningen får det svårare att få vissa politiska nyheter.
Det finns däremot ett pågående och intressant fall. Tidningen Norra Skåne publicerade namnet på den kände högerextremisten Nils-Eric Hennix i samband med att han planerade att starta ett medborgargarde i Hässleholm. Hennix ville som uppgiftslämnare vara anonym. Tidningen publicerade ändå hans namn. Hennix gjorde JK-anmälan. JK åtalade. I tingsrätten friades tidningen. JK har överklagat till hovrätten. Det är juridiskt ett komplicerat fall som väntas bli överklagad upp till HD och bli prejudicerande.
Tilläggas bör att i normalfall är det en hederssak för seriösa tidningar att skydda sina uppgiftslämnare.

Nyheter i korthet:

Mattias Klums naturbilder i storformat kommer att täcka den svenska paviljongens väggar i Shanghai när världsutställningen öppnar den 1 maj nästa år. 70 miljoner besökare väntas till utställningen, som pågår till 31 oktober.

Bilbyrån Getty har slutit ett exklusivt avtal med nyhetsbyrån Bloomberg om att vidareförsälja nyhetsbyråns bilder

För att göra det enklare för journalister och bloggare som skriver om video- och fotobranschen att bevaka BLF:s arbete har vi nu satt upp en speciell e-postlista. Där distribuerar vi våra pressmeddelanden. För att prenumerera på dessa anmäler du dig på http://www.blfservice.se/phplist/

När muren föll…

Det har i dessa dagar publicerats massor av bilder, filmer och reportage om när Berlinmuren föll för 20 år sedan. Men den här korta videon där den prisbelönade fotografen Peter Turnley – som under det kalla kriget bevakade Östeuropa – visar sina bilder och berättar till dem är väl värd att ses. Videon är gjord för CBS News Sunday Morning och utvald av The Digital Journalist.
Klicka här!