Efter 70 års väntan Fotografiska öppnar med Annie Leibovitz

932_6d5d725ec44d3d00f52643b99408eaf8

Livskamraten under femton år – Susan Sontag. Foto: Annie Leibovitz

 

Ett fotografiskt museum i Stockholm har diskuterats sedan 1940. Äntligen, nu på fredag 21 maj öppnas det nya Fotografiska i Stora Tullhuset vid Stadsgården. Det sker med Annie Leibovitz omtalade vandringsutställning ”A Photographer’s Life 1990-2005”.

 

Själva invigningsceremonin äger rum kl 12 utanför det gamla tullhuset och dess K-märkta fasad.

Annie Leibovitz bilder visas till 12 september. Ytterligare tre fotografer ställer ut; bland annat visar Lennart Nilsson 30 av sina berömda bilder i storformat från serien ”Ett barn blir till”. Under öppningsveckan ordnas även många seminarier.

Tullhuset har restaurerats och iordningställts till utställningslokaler av Stockholms kommun i samarbete med Stockholms hamn. Kommunen har bekostat ombyggnaden och hyr lokalerna till Fotografiska, som är ett privatägt företag. Huvudägare är de båda initiativtagarna till det nya museet bröderna Jan och Per Broman – som också driver fotomässan i Stockholm, Göteborg och Oslo.

Urvalet av utställningar ska göras av ett konstnärligt råd tillsammans med Fotografiska museets ledning. Projektet sjösätts under den pampiga devisen: ”Vårt uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige”. Tanken är att ha ett 20-tal olika utställningar per år, varav fyra världsutställningar.

*Annie Leibovitz, 60, är en av världens mest kända fotografer, som fotograferar världens mest kända människor. Hon blev berömd som fotograf i Rolling Stone Magazine, där hon anställdes 1973. Tio år senare värvades hon till Vanity Fair. Under 15 år levde hon tillsammans med sin livskamrat Susan Sontag till hennes död i cancer. På Leibovitz utställning varvas bilder av kändisar som Brad Pitt, Nicole Kidman, Scarlett Johansson, Demi Moore med bilder på hennes familj och vänner. Här finns Leibovitz själv genom insemination höggravid vid 52 års ålder och förlossningsbilder på hennes surrogatmamma.

Under det senaste året har Leibovitz blivit uppmärksammad för sina jätteskulder. För att betala räkningar hade hon vänt sig till Art Capital Group (ACG) ett slags pantbank för prominenta konstnärer. Och pantsatt rättigheterna till alla sina verk. När hon inte kunde betala hade skulderna med räntor stigit till 24 miljoner dollar. Hur kunde hon sätta sprätt på så mycket pengar? Undrade den amerikanska kändispressen. Med Vanity Fair hade hon ändå ett kontrakt värt 2 miljoner dollar per år. Och det är ju en slant man bör kunna leva på. Förklaringen var bland annat att Leibovitz hade köpt två gamla hus i Greenwich Village och den arkitektoniskt tjusiga restaureringen hade slukat miljoner. Dessutom kostar en kock, trädgårdsmästare, städpersonal och egen yogalärare en del.

Men att fotografera är hon enormt duktig på. Gå och beundra själv!

932_e67cc22d09c2d80d07cfb13937855a32

Nicole Kidman Foto: Annie Leibovitz

Dyrt nöje att bryta mot bildförmedlarens ”slavkontrakt” Frilansfotografer riskerar betala 100 000 kr i vite

Frilansfotografernas ställning riskerar att försvagas genom en dom i Marknadsdomstolen. Svenska Fotografers Förbund (SFF) stämde ett företag, Svenska visningar SE360, som förser fastighetsbranschen med fototjänster.  SFF förlorade.

Bakgrunden är följande. När fastighetsmäklarna behöver bilder på de bostäder de förmedlar kan de vända sig till företaget SE360, som har sitt säte i Göteborg. SE360 i sin tur anlitar frilansfotografer runt om i Sverige som de skriver kontrakt med.

Systemet fungerar så att kunden beställer bilder av och betalar till SE360 – som i sin tur beställer och betalar fotografen. SE360 kräver att de frilansfotografer som arbetar åt dem skriver på ett kontrakt där det bl.a. heter:

”Fotografen förbinder sig att inte befatta sig med verksamhet som konkurrerar med SE360 (Konkurrensförbudet). Med konkurrerande verksamhet avses fototjänster avseende mäklar- och fastighetsbranschen.”

Förbudet att ta bilder på beställning av någon annan mäklare gäller inom ett område med en radie på 10 mil från fotografens hemort och upp till sex månader efter att kontraktet med SE360 har löpt ut.

Det kan bli dyrt att bryta mot den bestämmelsen. Det heter i kontraktet:

”Bryter Fotografen mot Konkurrensförbudet skall denne vid anfordran till SE360 utge ett vite motsvarande 100 000 kr. Utgivande av vite inverkar inte på SE360:s rätt att göra gällande andra påföljder i anledning av kontraktsbrottet.”

Det är särskilt kravet på att ”Konkurrensförbudet” även ska gälla upp till sex månader efter kontraktstiden med SE360 upphört som upprör SFF. Alltså stämde man SE360 inför Marknadsdomstolen och hävdat att avtalsvillkoren är oskäliga och att företaget vid vite förbjuds använda klausulen.

Men Marknadsdomstolen anser att SE360 är i sin fulla rätt att kräva detta och lämnar SFF: s yrkande utan bifall. Då Marknadsdomstolen är högsta instans går det inte att överklaga. Åtminstone inte i Sverige, möjligen kan man gå till Europadomstolen.

Risken är nu stor att även andra beställare av fototjänster börjar införa liknande klausuler.

– Vi kunde inte visa att fotograferna har en underlägsen ställning. Antagligen berodde det på att de fotografer som vi företrädde i det här målet helt enkelt inte vågade ställa upp som vittnen under huvudförhandlingen i Marknadsdomstolen då de var rädda för att det skulle innebära någon form av repressalier. De var rädda för att de skulle bli svartlistade av de här tjänsteföretagen, säger förbundsjuristen Catharina Ekdahl hos SFF i en kommentar till tidningen Affärsvärlden.

PS.  På sin hemsida söker just nu SE360 frilansfotografer. Med bland annat följande ”utrustningskrav”:

”Digital systemkamera. Vidvinkelobjektiv MED EFFEKTIV brännvidd In Minst 19 mm (MED fullstor sensor) Eller motsvarande. Fisheye-objektiv. Stativ MED panoramahuvud. Bredbandsuppkoppling. Goda kunskaper i bildredigering. Bil.”

Ifall att du skulle vara intresserad…

Hässleholmsföretag hittade 51 av sina bilder i konkurrentens katalog

En partihandel i Östergötland har stämts vid tingsrätten i Hässleholm för att utan tillstånd ha använt 51 bilder ur en konkurrents katalog. Det är grossistföretaget Multi Flame i Hässleholm som upptäckte i höstas att deras bilder hade scannats av ur deras katalog och plötsligt fanns i den konkurrerande partihandelns katalog.

Multi Flame är grossistföretag och säljer tändare med tillbehör, rakhyvlar, tandborstar, batterier mm. Partihandlaren i Östergötland, ett kommanditbolag är enligt hemsidan mera av en diversehandel som saluför flinttändare, askfat, snus-tillbehör, solglasögon, kläder för vuxna och barn och ”eroartiklar”. Man säljer i parti och minut under devisen: ”Varför köpa genom mellanhänder när du kan köpa direkt och till de bästa priserna?” Just nu pågår en kampanj med extrapriser för Elvis-tändare. Nämnas kan också att östgötaföretaget sponsrar en av speedwaystjärnorna i Piraterna.

Östgötaföretaget har alltså enligt Multi Flame, snott 51 av deras bilder, som samtliga har fotograferats av en medarbetare i Multi Flame. Nu kräver företaget genom sitt juridiska ombud Bildombudsmannen Staffan Teste i ersättning och skadestånd 230 775 kr. Kravet på ersättningen har beräknats enligt BLF: s riktprislista.

Partihandeln i Östergötland bestrider och hävdar att de fått tillstånd av tillverkarna av de olika produkterna att använda bilderna.

Prisbelönad fotograf  –  ”i Sune Jonssons anda”

Gunnar Källström, fotograf och filmare i Umeå, har fått det första stipendiet som utdelats i Sune Jonssons namn av Sällskapet Sune Jonssons vänner. Stipendiet på 10 000 kronor får han ”för sin säkra estetik och djupt seriösa hållning i Sune Jonssons anda, och för att ha förvaltat denna praktik vidare”. Så heter det i motiveringen.

Som 15-åring började Gunnar Källström arbeta på Västerbottenskuriren. Sedan fick han jobb på FLT: s mörkrum. Utbildning på yrkesskola till fotograf. Sedan åter Västerbottenskuriren. Där träffade han Sune Jonsson. Några år på DN i Stockholm. Sedan 1971 vidare till SVT och Rapport. 1982 gjorde Gunnar Källström en film om Sune Jonsson, som kom att betyda mycket för honom. Filmen gick i repris i SVT på midsommarafton 2009.

Skola tog 56 000 bilder i hemlighet. Eleverna plåtades via deras egen webbkamera

En amerikansk skola i Lower Merion, nära Philadelphia, utrustade sina 2 300 elever med var sin bärbar dator. För att motverka slarv bland eleverna, hitta borttappade eller stulna datorer och kolla så eleverna verkligen försäkrade lånedatorn utrustades de med ett smart, hemligt program.

Det fungerade så att när programmet fjärraktiverades fotograferade datorns webbkamera omgivande rummet och tog en skärmdump var 15 minut och sände bilderna till skolans servrar. Dessutom sändes uppgifter om vilka sajter datorn och dess innehavare hade varit inne på.

Det hela avslöjades när andraårseleven Blake Robbines upptäckte att mängder av bilder på honom – sovandes och halvnaken – hade tagits och skickats vidare, skriver The Philadelphia Inquirer. Familjens advokat anmälde det hela till distriktsåklagaren och konstaterade att sammanlagt 400 bilder hade tagits på Blake. Åklagaren tillsatte en utredning och anlitade dataexperter. Skandalen var ett faktum.

Skolledningen urskuldade sig med att avsikten varit att programmet skulle aktiveras bara när en dator anmäldes som försvunnen och så fort datorn hade hittats skulle webbkameran automatiskt stängas igen. Men det hade slarvats med det. Det hemliga uppspårningssystemet hade i många fall varit påkopplat i upp till sex månader. Minst 56 000 bilder hade på så sätt lagrats i skolans servrar.

Ska vi gissa att elevernas amerikanska advokater förbereder som bäst saftiga skadeståndskrav? Och så undrar vän av ordning bara vem som har upphovsrätten till alla bilder på sovande och halv- och helnakna elever?

Avdelningen aktuella stämningar:

Daniel Troyse har hos Stockholms tingsrätt stämt Nöjesguiden för att tidningen utan tillstånd har publicerat en av hans bilder på modebloggaren Robin Klang. Bilden har publicerats dels i papperstidningen, dels i tre beskärningar på tidningens hemsida. Troyses juridiska ombud Staffan Teste, Bildombudsmannen AB, begär totalt 20 070 kr i skadestånd. Av det beloppet utgör 7 035 kr i ersättning för publicering, 7 035 kr i ideellt skadestånd för utlämnande av fotografens namn och 6 000 kr för otillåten beskärning/collage.

2011

Årets Bild 2011 arrangeras och festas av i Norrköping. Vinnarbilderna presenteras lördagen den 19 mars.

Om faran att plåta greker och kalla dem för turkar, men panacottan var god…

932_grekturken

Utmärkt till Panacotta!

 

50 miljoner. Så mycket kräver den grek som inte var turk i skadestånd för att Lindahls Mejeri i flera år har använt en bild av honom på sina yoghurtburkar. Den märkliga historien har vandrat runt litet varstans i spalterna, både här hemma och ute i världen. För den som inte hängt med i turerna gick det till i korthet så här.

När Athanasios Varzakanos, som bor i Stockholm, var ute och handlade upptäckte han till sin häpnad sin väns bild på svenska yoghurtburkar. Han tyckte inte om vad han såg, blev ledsen, berättade han för Sveriges Radio.

Athanasios larmade sin vän i Grekland.  Det hela resulterade i att greken på förpackningen via sin advokat stämde Lindahls Mejeri i tingsrätten i Aten. På den nätta summan 50 miljoner kronor. I stämningen sägs att greken känner sig särskilt kränkt över att bli utpekad som turk. Och det kan man ju förstå – så länge som greker och turkar varit gramse på varandra.

Bilden tycks vara tagen i Delfi. Av en fotograf som sålde den till bildbyrån AGE i Spanien, som i sin tur sålde rätten att sälja bilden vidare till bildbyrån IMS i Stockholm. Som i sin tur sålde rätten att använda den till Lindahls Mejeri i Jönköping.

Turken som var grek har nu goda chanser att få en rejäl slant i skadestånd. När det gäller bilder som används kommersiellt, för reklamändamål är det mycket viktigt att ha modellens skriftliga tillstånd. Det är inte bara att plåta en kul gubbe i nationaldräkt. Det kan man bara göra om bilden ska publiceras i en tidning.

Ansvaret för att använda en bild kommersiellt ligger i det här fallet i första hand på Lindahls. Som eventuellt i sin tur kan kräva skadestånd av den man köpt rätten att använda bilden av.

Medan mejeriets advokater nu som bäst är i färd med att förhandla fram billigast tänkbara förlikning i Aten – har vi själva prövat den ”turkiska yoghurten”.  Den är faktiskt ypperlig som basingrediens till efterrätter. Pröva en Pannacotta med hallon. Receptet finns på Lindahls hemsida. Vi använde Turkisk yoghurt med 10 procent fett. 500 g räcker till fyra rejäla portioner. Djupfrysta björnbär istället för hallon var jättegott till.

Och så tänk på nästa gång du plåtar en trevlig grekfarbror. Kalla inte honom för turk och be att han skriver på ett ”modell agreement” med medgivande att bilderna får användas för reklamändamål (commercial).

Tre fotografer svårt skadade i Bangkok. Reportrar utan gränser i skarp protest

Reportrar utan gränser uppmanar den thailändska armén och de demonstrerande Rödskjortorna att garantera journalisters säkerhet när de rapporterar från de pågående sammandrabbningarna i Bangkok. Tre fotografer har skadats under de senaste dagarna. Det är en kameraman från France 24, en fotograf från den thailändska tidningen Matichon och en fotograf från den thailändska dagstidningen The Nation.

Den förvirring som råder i vissa delar av Bangkok räcker inte som förklaring till de skottskador som flera thailändska och utländska journalister drabbats av sedan april, säger pressfrihetsorganisationen i ett uttalande och kräver att en utredning tillsätts om vem som gav order om att skjuta en rebelledare när han intervjuades av journalister.

Reportrarna utan gränser fördömer de metoder som armén använder när Rödskjortornas general Khattiya Sawasdipol av en prickskytt sköts i huvudet den 13 maj samtidigt som han intervjuades av reportern Thomas Fuller från International Herald Tribune.

– Jag satt mitt emot honom och han svarade på mina frågor då en kula träffade honom i pannan. Det såg ut som om skottet kom över mitt huvud och träffade honom, sade Thomas Fuller till CNN

Festivalstipendium för stockholmare

PFK Stockholm utlyser ett nytt Festivalstipendium att användas till resa till valfri fotofestival under det året stipendiet utdelas. Stipendiebeloppet är på 5 000 kr. Skicka tio arbetsprover, antingen singelbilder eller bildserie och motivera i mail vart du vill åka och nuvarande verksamhet. [email protected] var adressen.

Alla fotografer sägs upp – ersätts med fotograferande journalister

Söderhamns-Kuriren vill lägga ner sin fotoavdelning och säga upp sina fotografer och istället anställa journalister som även kan fotografera. Det är tre fotografer som berörs. En av dem har varit anställd på tidningen i 40 år, skriver Journalisten.

Aftonbladet säljer rörliga bilder till styckepris

Rörliga bilder på nätet för 19 kr styck! Det prövar Aftonbladet på sin webbsida. I ett försök under tre veckor samarbetar man med National Geographics och Pan Vision. Första veckan visar man filmsnuttar på temat ”Most Extreme Moments”. Redan tidigare har betalande prenumeranter kunnat se rörligt exklusivt. Styckförsäljning är nytt. Allt för att hitta nya inkomstkällor på nätet.