Sju frågor till Rune Borgström inför årsmötet:

Om nya hemsidan, prislistan och tekniken

Det ska bli rörliga bilder på BLF: s nya hemsida. Koderna för att komma in på medlemssidan skickas via mail inom kort. Cirkaprislistan justeras till årsskiftet – bland annat införs differentierade priser för bilder på internet, säger ordföranden Rune Borgström. Den nya tekniken kommer att ge videofilmare mera jobb, särskilt på intranät, spår han. HD-tekniken är här. Och glöm inte årsmötet i oktober. Här nedan frågorna och svaren:

BLF har fått en ny hemsida?

 – Styrelsen har varit enig om att vi ska satsa mer på den utåtriktade verksamheten. Vi vill helt enkelt marknadsföra BLF bättre. Landet runt har till exempel blivit större och mer innehållsrik. Sedan har it-tekniken i allmänhet gått framåt. Nu har vi en helt databaserad hemsida mot tidigare dokumentbaserad. Det betyder att det är betydligt enklare att lägga ut artiklar, bestämma hur de ska arkiveras och göra en bättre layout.

Blir det även rörliga bilder på hemsidan?

 – Jodå, vi är igång med det. Vi kommer till exempel att lägga ut filmer från Landet runt på hemsidan. Före årsmötet i oktober ska vi skicka ut mail till alla medlemmar och tala om att ”nu är hemsidan färdig” och samtidigt får var och en sin nya kod för att komma in på medlemssidan.

När hålls årsmötet?

 – I år har vi bestämt att vi ska hålla årsmötet och bolagsstämman på en vardag. Det blir klockan 16 torsdagen den 19 oktober i föreningens lokaler i Stockholm. Vi har försökt hålla årsmötet på veckoslut, med föredrag och utan. Det har inte hjälpt. Det kommer ungefär lika många eller få medlemmar och för det mesta samma personer. Nu testar vi en vardag, utan föredrag. Kanske går det för en del att kombinera det med en arbetsresa på dagen till Stockholm. Efter mötet går vi ut och äter en god middag på en restaurang till ett av föreningen kraftigt subventionerat pris.

Hur har styrelsen fungerat under året som gått, tycker du?

 – Fantastiskt bra, jag har just skickat tackbrev till alla för septembermötet som väldigt innehållsrikt och aktivt. Alla kom, med undantag för Sören Lund som är sjuk. Även båda suppleanterna kom. Jajja från valberedningen var med. Calle Eriksson flög ända från Wien för att efter mötet flyga vidare till Berlin. Alla har ställt upp, erbjudit sig självmant att åta sig uppdrag. Det har varit beundransvärt.

Aktuella förhandlingar i höst?

 – TU-förhandlingarna är högaktuella. Dessutom skall vi justera priserna i BLF: s rekommendation. Den nya prislistan kommer direkt efter årsskiftet. Vi har bland annat diskuterat ändringar när det gäller bilder på Internet. Det är naturligtvis – som många har påpekat – stor skillnad om bilden publiceras på en ”world-wide” hemsida med ett enormt antal besök eller det lilla bageriets. Vi ska införa differentierade priser, ungefär som på bilder som publiceras i böcker där hänsyn tas till upplagans storlek.

Det stjäls alltjämt många bilder på nätet?

 – Ja, men vi försöker stävja det. Och folk som stjäl bilder på Internet har åtminstone numera fått klart för sig att de stjäl bilderna och att det är olagligt.

Utvecklingen har under den senaste tiden varit snabb när det gäller rörliga bilder på Internet. Varje papperstidning med självaktning lägger ut videofilmer på sin hemsida. De tidigare suddiga filmsnuttarna har blivit av hygglig kvalitet. Det måste ge BLF-medlemmar mera jobb?

– Ja och inte minst sidorna på intranät skapar mera jobb. Rörliga bilder är en bra form för företagens interna information. Vi var många som tidigt insåg att stillbilder och video går hand i hand. Andra trodde dock i början inte på det och tyckte att det mest bara var små, suddiga, skuttande bilder. I dag tar många stillbildsfotografer videokameran med sig på jobbet.

– Teknikutvecklingen är snabb. Nu är det enkelt att filma med HD-kvalitet. Det blir en fantastisk kvalitet på filmerna med högre upplösning. Problemet är alltså inte att filma utan att det ännu är litet komplicerat för beställarna att visa HD-filmerna. Det krävs specialutrustning för det. Jag har till exempel en kund som på sitt företag har inrett ett speciellt visningsrum anpassat för HD-filmerna.

Men mycket snart kommer en enklare teknik. Jag filmar därför ofta på HD och levererar filmerna på DVD. När enklare visningsteknik kommer finns HD-versionen av filmen redan lagrad.

 

Inför årsmötet: Jajja letar efter ny ledamot bland videofolket

Valberedningen letar efter en ny ledamot till styrelsen inför årsmötet. Sören Lund har meddelat att han slutar av personliga skäl.

Valberedningens sammankallande Jajja Deboussard, Örebro:

– Det är en videofilmare som vi helst vill ha. Jag ska just i dag ringa till en person och höra efter. I övrigt ställer alla andra upp till omval. Det är en bra styrelse vi har. Effektiv. Jobbar på bra. Men naturligtvis letar vi efter andra, nya förmågor också. Det ska man alltid göra. Plötsligt kliver någon i styrelsen av och då är det bra att ha namn i beredskap.

 

Fullt krig om storstädernas annonsörer

Nu är det fullt krig mellan storstädernas annonsörer. Aftonbladet räknar med att nya gratistidningen ”.SE” (Läses: Punkt se) ska gå med vinst inom tre år. Men under inkörningsperioden fram till årsskiftet 2007/08 kalkylerar man med en förlust på 130 miljoner. Det blir satsning på två annonspaket för papperstidningarna AB, SvD och .SE.

 

”Vi ska ta annonspengar från Metro, kvällstidningarna och morgontidningarna,” säger Pontus Gustafsson, vd för nya .SE till Resumé.

Den intressanta frågan blir: Hur många gratistidningar tål Sverige? Och framför allt de etablerade tidningar läsarna måste betala för?

 

Pressens opinionsnämnd 1:

Pixlade ansikten hjälpte inte – Expressens ”schamanistiska” bild fälldes

 

Expressen har fällts av Pressens opinionsnämnd för att ha publicerat en familjebild – trots att ansiktena på en kvinna och hennes son på bilden var pixlade. Expressen hade publicerat en artikel om en man kallad ”Indianhövdingen”, som hade åtalats för sexövergrepp mot elva kvinnor, varav minst tre var minderåriga. Mannen påstod sig vara en schaman med magisk kraft som utförde rituella behandlingar genom att beröra kvinnornas könsorgan och utföra andra sexuella handlingar med dem.

Anmälan: Kvinnan på bilden, sambo till den åtalade mannen, påpekade i sin anmälan att fotot på henne, sambon och babyn hade tidigare publicerats i en födelseannons i lokaltidningar.

Hon förnekade att hon gjort uttalanden som tillskrivits henne i Expressens artikel. Hon sade sig ha läst att beröring av könsorgan förekom i schamanistiska sammanhang och att det inte handlade om sexuella handlingar. Efter publiceringen i Expressen av den pixlade bilden hade hon kontaktats av både släktingar, bekanta och andra som hade känt igen henne. De hade undrat om hon blivit knäpp. Hon kände maktlöshet och ilska.

Opinionsnämnden: Åtalet mot mannen har ett allmänintresse. Det omfattar dock inte sambons och sonens privatliv. De har inte någon del i de brott som mannen sedermera dömdes för. Det förhållande att familjen en kort tid efter det att bilden publicerades inte längre bodde i huset som skymtade i bakgrunden saknar enligt nämnden ingen betydelse för den pressetiska bedömningen. Opinionsnämnden anser att Expressen ”brutit mot god publicistisk sed”.

Sensmoralen av fallet med den ”schamanistiska” bilden är alltså att det inte alltid räcker med att pixla över ansikten och att man ska vara försiktig med familjebilder som tidigare kan ha varit publicerade i annonser.

 

*) schaman = andebesvärjare, häxdoktor, trollkarl, jujuman, nåjd mm

 

Pressens opinionsnämnd 2:

Döende olycksoffer syntes på bild

Under rubriken ”Två dödade i frontalkrock” berättade tidningen Norra Skåne om en trafikolycka där två kvinnor, 42 respektive 52 år, omkom. På en stor färgbild av de krockskadade bilarna omgivna av räddningsmanskap skymtade en person kvar på förarsätet. Bildpubliceringen anmäldes av dottern till den 52-åriga kvinnan. Bilden var tagen under hennes sista minuter i livet. Dottern kände igen hennes kind och rosa tröja.

Tidningen svarade att allmänintresset motiverade rapporteringen av trafikolyckan och att det inte fanns några möjligheter att på bilden identifiera personen som satt på förarsätet.

Pressombudsmannens yttrande: Det finns ett allmänintresse att rapportera om trafikolyckor. Men enligt de pressetiska reglerna ska offrena och deras anhöriga alltid visas största möjliga hänsyn. Genom att publicera bilden på en döende person har Norra Skåne brustit i tillbörlig hänsyn till de anhöriga och till minnet av den döda.

Opinionsnämnden gjorde samma bedömning som PO och förklarade att tidningen därigenom ”åsidosatt god publicistisk sed”

 

 

Protesterna hörs ända från Italien:

De stora bildbyråerna dumpar marknaden!

 

De stora bildbyråerna Getty, Corbis, Jupiter med flera har lagt under sig 70 till 80 procent av marknaden av så kallade genrebilder. De slumpar bort bilder. För 5 000 dollar per år kan företag prenumerera på en tjänst som gör det möjligt för dem att köpa massor av bilder för en struntavgift på 50 cent per bild. De stora bildbyråerna har råd att sälja bilderna så billigt för att de har köpt upp hundratusentals bilder från fotografer som de inte behöver betala royalty till. Det skriver Pine Granata, chefen för den italienska bildbyrån Granata PressParcas (de amerikanska bildbyråernas centralorganisation) hemsida.

”Jag har levt hela mitt liv med bilder. Men nu har jag börjat allvarligt fundera på hur jag ska överleva. Jag är dock 64 år gammal och kan inte tänka mig mitt liv utanför fotobranschen,” skriver Pine.

Drabbas även svenska fotografer?

Rune Borgström:

– Vi har diskuterat det i styrelsen. Men vi kan inte göra ett smack åt det. De stora byråerna har tillgång till stora arkiv. De kan konkurrera ut de små. Men å andra sidan kan de små bildbyråerna specialisera sig på något. Om jag till exempel har gamla Borlängebilder i mitt arkiv, har inte de stora byråerna det. Det är dumt av små företag att bygga upp genrearkiv. Det gäller istället att hitta en egen nisch.

 

Plagiat eller inte? – Bedöm själv

Kolla denna länk och tryck på ”More pictures”

En upphetsad strid pågår just nu bland tyska stjärnfotografer. Plagiat eller inte? Och vad man får göra eller inte? Peter Bialobrzeski, känd bland annat för sina bilder från storstäder i Asien, har blivit störtförbannad. Detta sedan han på en fotoutställning i hemstaden Hamburg nyligen upptäckte – vad han själv tycker – nästan identiska bilder med hans egna. Särskilt upprörd är han över bild på Nanpu Bridge i Shanghai.

Nu anklagar han far och son Horst och Daniel Zielske för att ha stulit hans bildidé inklusive teknik och ljussättning.

De båda bilderna jämförs nu på flera hemsidor. På ”pdnonline” hemsida berättar Peter Bialobrzesk hur han blev uppringd av Horst och Daniel Z och hur de utförligt frågade honom vad för slags film han använde, vilka exponeringstider, ljus med mera. Han berättar att han hade svarat snällt och utförligt. När de speciellt frågade om hans uppmärksammade bild på Nanpu Bridge blev han dock misstänksam och svarade avledande: ”Något får ni väl komma på alldeles själva”…

Döm hans förvåning och (ilska) när han nyligen såg Zielskes bilder på utställningen ”Megapolen Shanghai” på MHG konstmuseum i Hamburg.

Vad svarar då far och son Zielske? De säger ingenting. Däremot uttalar sig taleskvinnan för museet Margit Tabel-Gerster. Hon tillbakavisar anklagelsen för plagiat. Museets advokat har tittat på bilderna, förklarar hon. Många har tagit bilder på bron i Shanghai. Det finns på vykort. Enligt advokaten har fotografierna kommit till oberoende av varandra och har var sin upphovsrätt.

En arg Peter Bialobrzeski:

– Det är inte en juridisk fråga, det är en moralisk fråga. Konstnärer kan väl skaffa inspiration av varandra och bygga vidare på andras verk men inte kopiera varandra.

– Jag känner det som om någon hade rotat runt i mina grejer, begått inbrott i mitt hus och glott på mina underkläder…

Plagiat eller inte? Moraliskt eller omoraliskt? Bedöm själv.

Staffan Teste:

”Det finns tyvärr inget förbud mot att stjäla andras idéer”

Så här säger BLF: s juridiske rådgivare Staffan Teste, som har tittat på de tyska bilderna:

– Att stjäla andras idéer finns det inget förbud eller skydd för i upphovsrättslagen.

Och lika illa är det till exempel när det gäller patent. Berättar du för någon annan om din uppfinning utan att den är patentansökt kan du bli av med uppfinningen. Tvisten i Tyskland är därför mer en fråga om moral.

Plagiering av andras bilder har alltid förekommit. Oftast blir det strid om en modelluppställning, speciell belysning av bilder osv. Hur många fotografer har inte varit med om att de ställt upp människor för en speciell bild, varpå en konkurrent dyker upp och plåtar, säger Staffan.

För några år sedan fotograferade Pressens Bilds fotograf Hans Dahlskog statsministern Göran Persson när denne satt och putsade sina glasögon och återspeglades samtidigt i miniatyr i ett glas. En fotograf på en konkurrerande tidning fick höra talas om bilden som DN sparat till sin söndagsbilaga. Konkurrenten skyndade till Persson och tog en liknande bild, som sedan SvD hann publicera först. Båda bilderna tävlade i klassen porträttbild i PFK: s årliga tävling. Dahlskogs bild vann den gången.

På samma sätt är det i tvisten i Tyskland. Det går inte att förbjuda någon att fara till samma plats som en annan fotograf och leta upp samma motiv. Husen står där. Något upphovsrättsligt skydd för motivet finns inte – endast för själva skapandet. Då återstår frågan om det speciella ljuset och tekniken har något skydd. Det går inte heller att ta patent på ljus eller teknik.

Staffan:

– Upphovsrättsligt är de här tyska bilderna olika verk som fotograferna var för sig har upphovsrätt till. Hur det står till med den kollegiala moralen är förstås en helt annan sak.

 

Rapport om fallet med:

Expressen och ”den hjälpsamme grannen”

I Nyhetsbreven för mars och april rapporterade vi om fallet med den ”hjälpsamme grannen” och Expressens reporter Tommy Schönstedt på reportagebesök i Piteå. Oturligt nog var Expressen i stan utan fotograf och reportern utan egen digitalkamera. Schönstedt hittade dock en ”hjälpsam granne” i huset han besökte. Grannen tog bilder åt honom, en av dem hamnade till och med på det lokala löpet. Den hjälpsamme ville ha betalt Fotografen var inte nöjd och kontaktade bildombudsmannen Staffan Teste. Efter diverse ackorderande erbjöd Expressen

1 843 kr. Nyhetsbrevet har lovat att rapportera om utgången av dramat. Dagsläget är: parterna har fortfarande inte kommit överens om priset. Teste har därför stämt Expressen i tingsrätten. Vi återkommer.

 

 

Den glasklara pedagogiken:

Bilden är inte kränkande – JK har ju byxorna på!

 

Det hände sig på bokmässan i Göteborg. Justitiekansler Göran Lambertz, som deltog i en debatt om pressfriheten anordnad av Sveriges fotografers förbund (SFF) försöker förklara för auditoriet den pedagogiska skillnaden mellan en kränkande och en inte kränkande bild.

Lambertz visade några bilder som exempel på storskärmen. På en bild av en totalkvaddad bil ser man en person i förarsätet, i fotograferingsögonblicket uppenbarligen döende.

JK Lambertz:

– En solklar kränkning!.

På den andra storskärmsbilden syns justitiekanslern i egen hög person. JK sitter bakom en skrivmaskin. Iklädd en bar och synbarligen ”otränad” överkropp.

Justitiekanslern konstaterar:

– Den här bilden är inte kränkande och inget intrång i den personliga integriteten.

Då hörs en röst från salongen en teaterviskning. Rösten tillhör tidningen Journalistens redaktör Maja Aase:

– Nej, just det, för du har ju byxorna på dig!

Auditorier fnissar. Pedagogiken är glasklar.