Jaktfilm.se har anklagat Aftonbladet för att tidningen publicerade ett filmklipp på sin webb-tv där man ser finansminister Anders Borg skjuta en räv. AB publicerade även en stillbild ur filmen på sin sajt. Jaktfilm.se krävde skadestånd för upphovsrättsbrott. Det fick man också. Parterna har gjort upp i godo, skriver dagensmedia.se.

Men får man inte citera film?
-Jovisst får man det, svarar BLF: s konsult jur kand Staffan Teste. Man får citera en film. Men man får inte citera en stillbild. Och man får ej heller göra stillbild av en videofilm och kalla det för ”citat”. Dessutom ska man även vid filmcitat ange upphovsman, fotografens namn och varifrån man tagit ”citatet”.
– Men dessutom klippte Aftonbladet tydligen ihop ett par sekvenser ur filmen och lade ut dem på webben, berättade filmens upphovsman som ringde mig för att fråga om råd. Det får man inte heller göra. Det är att manipulera med originalet. Aftonbladet gjorde således fel på tre punkter!
Finns det prejudikat på att man inte får göra stillbild av ett filmcitat?
– Nej, det finns det inte. Men det torde vara alldeles klart att man inte får göra det. Om någon prövar det i domstol för att få fram ett prejudikat så är jag övertygad om att det inte godkänns.
Hur långt ”citat” är det tillåtet att göra ur en film?
– Där finns det inte heller några riktiga prejudikat. Men man kan jämföra med textcitaten i till exempel pressgrannar. Ungefär motsvarande längd på en sekvens ur filmen bör vara tillåtet. Filmcitat används ju till exempel i program som filmkrönikor. 

     Artikeln i dagensmedia.se kan du läsa här!