Nya medlemmar

BLFs styrelse har idag beslutat välkomna följande nya medlemmar:

  • Studiophoto.se
  • Kestis Fototjänst
  • MGB Skapa Bild
  • Exponera Utställningsproduktion AB
  • Hanna Folkemark Ellborg
  • Gemena Communication AB

Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor startar

Från måndagen den 19 januari påbörjas försöksperioden med en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. På måndag kl.09.00 kör vi igång. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.

Telefon: 08-702 03 71

Mejl: radgivning@sfoto.se

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Expressen sänker fotografernas arvoden

Förra året kom beskedet att Expressen lägger ned sin bildredaktion och man sa upp fast anställda fotografer och bildredaktörer. För många i branschen, liksom för oss på BLF, kom beskedet som en chock. Expressen har historiskt sett varit ett flaggskepp för en bra och driven bildjournalistik inom dagspressområdet.

Nu går Expressen ut med att man sänker ersättningen till frilansande fotografer för uppdrag som är längre än sex timmar. Det är anmärkningsvärt. Tidningen har gjort mer än en miljard i vinst de senaste tio åren. Man har också höjt priset mot kund med mer än 40 procent på mindre än tre år. Samtidigt har många frilansfotografer det svårt att få ekonomisk bäring i sin verksamhet och allt fler tvingas lägga ned.

Vad gäller den rekommendation som vi på BLF gett ut är den en följd av att Medieföretagen ville sänka nivåerna i det avtal som löpte ut under 2013. Det lät sig inte göras då ersättningsnivåerna redan var låga. Vi på BLF utgår ifrån att Expressen även i fortsättningen följer vår rekommendation då de anlitar en BLF-fotograf. Våra medlemmar bistår gärna till att Expressen fortsatt kan göra en vass
tidning men det kan inte ske till villkor som gör den ena parten mätt och belåten och den andra parten hungrig och fattig.

Lars Modie, Ordförande – BLF

BLF flyttar till STIM-huset

I januari 2014 var vi tvungna att flytta kansliet från våra gamla lokaler i Huddinge då de skulle rivas till förmån för nya bostäder. Vi flyttade in i ett kontorshotell på Mäster Samuelsgatan.

Nu i november har vi flyttat in i STIM-huset på Hornsgatan. Här hoppas vi nu kunna vara flera år framöver. I kansliet kommer vår nya kommunikatör Johan Främst (tidigare ordförande) befinna sig. Mer om hans och BLFs arbete kommer vi informera om fortlöpande.

BLF Bildleverantörernas Förening
Hornsgatan 103, 11 tr
117 28 Stockholm

Tel: 08-555 963 10
Epost: info@blf.se

”Får man kladda ner svenska flaggan hur som helst på internet?”

En  av de fejkade bilderna. Hunden Photoshopad in på Tammys flaggbild

En av de fejkade bilderna. Hunden Photoshopad av Brukshundklubben in på Tammys flaggbild

Kan man ”kladda ner” den svenska flaggan hur som helst? Ja, åtminstone på Internet, säger jur kand Staffan Teste. Han berättar om ett aktuellt fall. En brukshundsklubb publicerade olovandes på sin hemsida en bild på hans klient Tammy Bergströms berömda svenska flagga och fejkade in ”litet hundar och löst folk”.
Läs mer…

Tvist om upphovsrätten till porrigt konstverk upphängd på Fotografiska

UPPDATERAT!

På Höstsalongen på Fotografiska hänger en omtvistad bild. En naken kvinna med särade ben halvligger på en stol och smeker med fingrarna sitt sköte. På ett litet bord framför henne: ett porträtt av Carola Häggkvist. För det fotografiska verket svarar Olov Tegby- Frisk. Men upphovsman till bilden på Carola är en helt annan fotograf, som  har gett jur kand Staffan Teste i uppdrag att begära att Fotografiska omgående tar ner ”konstverket” från utställningen. (Det omstridda ”konstverket” kan du t.ex. se här! eller här!)
Läs mer…

BLF-medlem fick äntligen, efter sex års processande, ersättning för sin bild

För drygt två år sedan fick BLF-medlemmen Michael Engström rätt i Högsta Domstolen mot det norska skivbolaget Tylden, som på sin hemsida olovandes hade publicerat en bild på Kikki Danielsson. Målet återförvisades till Stockholms tingsrätt. I dagarna har förlikning träffades mellan parterna framgår av tingsrättens protokoll. Det betyder att Engström äntligen, efter sex års processande, har i skadestånd fått ett så kallat ”hemligt” belopp.
Läs mer…