I år var det första gången som Fotomässan hölls tillsammans med Vildmarksmässan. Känslan var klart annorlunda från tidigare år då den senaste kameratekniken och studioutrustningen blandades med hinderbanor, funktionskläder, äventyrs- och vildmarksresor, bastukåtor och dragspelsmusik. Men konceptet var högst uppskattat och hade egentligen kanske ett mer tydligt samband än foto och mat&dryck som 2016, speciellt uppskattat var det såklart bland det stora antalet fotografer som samtidigt har vildmarksrelaterade yrken och intressen. Gensvaret för upplägget från besökare var generellt positivt även om många hade hoppats på att gå hem med fler fynd.

Köpsugna besökare hade som sagt inte många montrar att handla prylar från. Kameradoktorn var den enda breda återförsäljaren med produkter till försäljning på plats då Scandinavian photo valt att ha ett naturevent med föreläsningar och erbjudanden i deras nya Stockholmsbutik istället (med mässerbjudanden tillgängliga över webben). Moderskeppet var på plats med många intressanta föreläsningar med allt från handfasta tips för hur du ska gradera dina bilder till inspiration när kreativiteten tryter. Generellt upplevdes årets Fotomässa mest som en föreläsningsmässa.

[/media-credit] ​Flera tunga namn visade sina nyheter och storsäljare. Största snackisarna var Fujis uppmärksammade nyhet X-H1​,​ Panasonic med storsäljaren GH5 , Nikons senaste flaggskepp D850​,​ Sony med två nya hus Sony A7R iii​ ​​och Sony A7 iii​ ​, Olympus med sin storsäljare OM-D E-M1ii , Elinchromes nya ELB 500 TTL​, och sist och kanske minst i storlek men verkligen inte i efterfrågan – Profotos nya A1​.​ Trenden där stillbildskameror levererar väl utvecklade videokvalitéer fortsätter och tillbehör efterfrågas allt mer. Focus nordic hade många besökare som testade deras Zhiyun gimbals​ ​. Tyvärr saknades mycket på videosidan​.​

 

 

Några som drog extra mycket uppmärksamhet var Fotomaratons monter. Intresset var stort och de fick in fler anmälningar än något tidigare år. Själva eventet innebär att du efter 24 timmar ska leverera 24 bilder på olika teman som presenteras under dygnets gång. En riktigt rolig utmaning för allt från amatören och proffset! Man kan även tävla i par. Nytt för i år är 12 timmars maran som du kan förlänga till en helmara ifall du vid midnatt känner dig tillräckligt peppad för det.

Mer info om Stockholm Fotomaraton hittar du här.

Så vad har vi att se fram emot nästa år? Konceptet Foto & vildmarksmässa kommer troligtvis fortsätta, förhoppningsvis med ännu fler samarbeten. Jag skulle gärna se fler spännande erbjudanden om fotoresor t.ex. och kanske fler prylar, väskor och kläder anpassade både för fotografen och äventyraren. Troligtvis håller trenden med föreläsningar i sig, vilket jag ser som en fördel, jag menar – hur många kurser kan du hitta där du lär dig så mycket nytt och får så mycket inspiration för 190 spänn?

​Prylar då?

Ja, Canon har ju inte varit med på flera år men efterfrågades av många och jag hoppas verkligen att fler aktörer inte följer det spåret. Att kunna klämma och känna på produkter i butik är en sak men att prata om produkterna och få dem demonstrerade av producenterna och distributörerna själva med deras gedigna detaljkunskap är väl ändå en upplevelse på en helt annan nivå. Och om vi ska önska något mer så kan det väl vara ett lite större utbud för alla våra videofotografer. Jag skulle gärna också se en större satsning att locka den yngre generationen av vloggare, youtubers och genier inom sociala medier – antagligen den störst växande marknaden av alla.