Mer än 14 miljoner bilder att användas helt gratis! Det erbjuder den ideella stiftelsen Wikimedia via det fria licenssystemet ”Wikimedia Common”. Just nu avgörs en världsomspännande tävling där fotografer från ett 30-tal länder, inklusive Sverige, har lämnat in drygt 170 000 bilder av historiska minnesmärken. Första priset: en fotoresa till Hongkong. Men det är inte helt problemfritt att använda gratisbilderna, varnar BLF: s juridiske rådgivare Staffan Teste.


Tävlingen har skett parallellt i de olika länderna utses de lokala pristagarna. Tio från Sverige går vidare till ”världsjuryn” och tävlar om Hongkongresan. I fjol kom från en liknande tävling 5 000 bilder från Sverige.
Det är naturligtvis ett billigt sätt att bygga upp ett bildarkiv. Samarbetspartner för svenska delen av ”Wiki Loves Monuments” är Riksantikvarieämbetet.
Wikimedias gratisarkiv får sina bilder från huvudsakligen två håll: dels från sina många ”gratisfotografer”, dels genom de bilder där upphovsrätten har gått ut.
För att få tillgång till gratisbilderna måste man registrera sig på Wikimedias hemsida. Sen tycks det vara mer eller mindre fritt att använda dem…

… Enkelt och problemfritt? Eller vad säger BLF: s juridiske konsult Staffan Teste?

– Det beror helt på vad det är för bilder som sprids. Gäller det nyare historiska byggnader som t.ex. Stockholms stadshus så räcker det inte med att en fotograf ger sitt tillstånd till nätpublicering. Även arkitekten till byggnaden eller dennes efterlevande inom 70 år efter arkitektens död måste ge sitt tillstånd till publicering just för Internet. Det gäller även skulpturer mm där inte upphovsrättstiden 70 år efter upphovsmannens död gått ut.

– Amerikansk lagstiftning skiljer sig markant från europeisk. I USA erkänns t.ex. inte fotografens rättigheter när det gäller fotograferandet av tavlor m m medan i Sverige gäller att det finns en fotorätt i vart fall 50 år efter knäppet för sådana verk.

– Det är också viktigt att komma ihåg att den ideella rätten är starkare i Sverige och kontinentala Europa än i USA. Namn på fotograf och t.ex. arkitekt, skulptur skall anges.

– Även ifråga om brukskonst kan det uppstå problem. I Frankrike vann ett möbelföretag en domstolstvist med en större amerikansk bildbyrå som fotograferat människor bland möbelföretagets upphovsrättsskyddade möbler.

– Ett gratisutnyttjande som användaren inte har riktig kontroll över vilken typ av publicering som gäller kan med andra ord bli dyrbart.