Jag fotade en del i kollektivet jag bodde i när jag var hippie på 1970-talet. Nu finns intresse från dem som var små barn då att förstå sina rötter. Porträttbilder av medlemmar i kollektivet, och dess gäster är väldigt talande och har tidstypisk atmosfär. Men kan publicering på min privata hemsida anses kränkande? Växtfärgade ylletomtar i toviga helskägg då kanske inte vill framstå så idag. Och går det bra att skriva ut namn?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Personuppgifter är sedan den 1 januari 2007 publicerbara på Internet om de inte är kränkande eller förtalande. Att avgöra vad som är kränkande eller förtalande kan nog bara avgöras bild efter bild. Det troliga är dock att det skall vara ganska grovt för att falla under kränkande eller förtalande bild.

BLF:s notering. PUL ersattes av GDPR 2018. Enligt GDPR har varje individ rätt till sina personuppgifter och att få dessa raderade om det är motiverat. Sannolikt har skyddet för individerna enligt ovan ställda fråga ökat och vi rekommenderar att man vid liknande fall vänder sig till Datainspektionen för en bedömning.