Legendariska färgfilmen Kodachrome har efter 75 år definitivt gått i graven. Nu har några av de allra sista rullarna framkallats hos Dwayne´s Photo i Kansas i USA.  De har tagits av stjärnfotografen Steve McCurry, som har fotograferat för National Geographic i över 30 år och med Kodachrome i 35 år.
 Hans sista bilder tagna med Kodachrome ska publiceras nästa vår i National Geographic, skriver The Wichita Eagle.
 Steve McCurry säger att han känner vemod inför det definitiva avskedet från den analoga färgfilmen. ”Jag gillar att hålla någonting i min hand. Med digital film är det bara en hårddisk”, säger Steve.

Kodak introducerade sin klassiska färgfilm 1935. Som krävde en komplicerad framkallningsprocedur men kom att bli känd för sina klara färger och fina skärpa. Fram till 1980-talet framkallades alla Kodachrome-filmer i Skandinavien på Kodaks färglabb i Spånga. I slutet av 2007 stängdes labbet utanför Lausanne i Schweiz – som var det sista i Europa. De senaste två åren har det endast funnits Dwayne´s Photo i Kansas. Och de sista rullarna är slutsålda.

Som kuriosa kan berättas att Kodachrome även har blivit en låt. Paul Simon – den ena delen i den kända låtskrivduon Simon and Garfunkel – skrev på sin tid en låt med det namnet, som dock förbjöds i både Sveriges Radio och av BBC för att vara för reklambetonad.