Behöver du händelsevis en bild på Paul Cornu’s helikopter av årgång1907? En mycket märklig och äventyrlig luftfarkost. Bara lugn. Den hittar du i Mary Evans bild- och textbyrå i London. Sammanlagt 9000 historiska bilder, rapporter, brev och plakat har i digitaliserats och finns nu att beskåda och beställa på bildbyråns hemsida.

Materialet kommer från brittiska Royal Aeronautical Society vars bibliotek började samla bilder och dokument om flyg redan 1866. Makarna Mary och Hillary var kända samlare av historiska bilder och dokument och bilade sin bildbyrå 1964. Mary var för övrigt en av grundarna till brittiska bildbyråernas branschorganisation BAPLA. Mary dog 2010 och Hillary 2011. Bildbyrån drivs vidare i Mary Evans namn.
Vem var då Paul Cornu? Jo, en fransk ingenjör som 1907 blev den förste som lyckades bygga en helikoper – som kunde till och med bära en passagerare och flyga fritt. Men färden var just inte så lång. Den varade i cirka 20 sekunder, färden gick 30 centimeter över marken och farkosten gick inte ens att styra.

Om du klickar här hittar du till både Paul Cornu ´s underverk och alla de andra flygbilderna.