Det förslag om lag mot ”kränkande fotografering” som nu föreslås riksdagen begränsar grundläggande till informations- och yttrandefrihet. Men det räcker med att tio ledamöter i riksdagen begär att frågan ska bordläggas! Så får man mera tid att besinna sig! Det skriver advokat Ulf Isaksson med uppdrag bland annat för Dagens Nyheter och Expressen tillsammans med advokatkollegan Erik Wassén i en debattartikel i DN.

Enligt nu gällande lagstiftning ansvarar den ansvarige utgivaren för publiceringen av en bild eller film. Men ”den moderate” justitieministern Beatrice Ask vill även göra pressfotograferna i högsta grad ansvariga, menar advokaterna Isaksson och Wassén och skriver:
”Det föreslagna förbudet ställer fotografer inför svåra avvägningar i situationer som ford­rar snabba beslut. Hur en nyhet tas emot och prisas eller kritiseras vet man bara i efterhand, och det kan dröja lång tid innan det står klart vilka effekter som följer på ett avslöjande. I ett avgörande ögonblick har en fotograf starka incitament att lägga kameran åt sidan för att inte riskera straff, förlust av jobb och utkomst.”
Hela debattartikeln kan du läsa här!