Ännu ej död? Det 125-åriga Kodak  har begärt sig i konkurs, meddelas från New York. Ansökan om sk konkursskydd gäller det amerikanska bolaget och ej bolagen i Europa och övriga världen. Samtidigt har det amerikanska moderbolaget sökt lån på motsvarande 6.5 miljarder kronor för att rädda återstoden av bolaget.
Det förvarnade Wall Street Journal om häromdagen. Företagets börsvärde hade sjunkit under fjolåret med 88 procent, noterade tidningen. Nu har bolagets styrelse alltså sökt om konkursskyd
d.

Under sin storhetstid på 1980-talet hade Eastman Kodak cirka 145 000 anställda och dominerade helt den amerikanska analoga fotomarknaden. 1976 hade Kodak cirka 90 procent av marknaden i USA. Men när den digitala fotograferingen slog igenom hade företaget svårt att hänga med. Bland annat har efterfrågan på fotopapper minskat kraftigt. Redan för ett år sedan gick det rykten om riskerna för konkurs. Sedan dess har företaget försökt sälja sina kvarvarande licenser för att överleva. Antalet anställda har reducerats till 19 000.
Wall Street Journals artikel hittar du här!