LarsM
 Det har aldrig knäppts så många bilder som nu. Alla fotograferar digitalt, med och utan mobiler. Webben är full av bilder. Har det varit bra eller dåligt för bildbyråer, Lars Modie, VD för IBL Bildbyrå?

Lars Modie:
– Med kameror i mobiltelefoner har framför allt kvällstidningar men även dagstidningar i övrigt fått snabb tillgång till bilder från allmänheten. Mobilkamerorna blir dessutom tekniskt allt bättre.
 – Att det blivit ett ökat intresse för bilder märker man ju av bland annat alla bilder som publiceras på nätet, alla Facebook-sidor och bloggar. Men jag kan inte påstå att mobilkamerorna hittills skulle ha påverkat vår verksamhet.
-Däremot jämfört med förr är det stor skillnad när det gäller marknadsföringen. Allt fler gör det själv, producerar till exempel hemsidorna med egna bilder.

Säljer ni bilder till bloggare?
– Jadå, det förekommer.

Marknaden har översvämmats av billiga bilder? Royaltyfritt. Microstock. Typ en dollar styck! Ni kör med kampanjer: ”Prenumerera på royaltyfritt, 50 procent på månadens VCD, Köp tre Glow RF VCDs för 8995:-” Vad väntar oss på bildmarknaden framöver?
– Det är svårt att säga. Man ska sälja fler bilder till lägre priser, heter det på internationella konferenser. Och kunden finns i dag bara på en ”klicks” avstånd. En fortsatt prispress lär det bli framöver. Men jag tror att det även kommer att frågas efter bilder med kvalitet.

Säljer ni även rörliga bilder?
– Vi har en avdelning för det, även om vi inte hunnit lägga ut det på sajten. Många pratar om rörligt. Att den rörliga bilden kommer är helt klart.

Era traditionella kunder tidningar och tidskrifter? Hur går det för dem?
– Många tidningar har gått ner i format. En del använder billiga microstock-bilder. Där har det blivit ett enormt stort urval av olika typer av temabilder. Att tidningar gått ner i format har inte drabbat oss som bildbyrå, men väl enskilda frilansfotografer. En del fotografer har det därför tufft i dag.

Du är ansvarig i BLF: s styrelse för ”Image for sale”. Hur går det med nästa evenemang?
– Vi har planerat att ha det i samband med höstens bokmässa i Göteborg. Men den delen av mässan som vi har diskuterat arrangemanget med har bytt ägare. Inom några veckor får vi klart med om det blir av eller om vi ska skjuta upp det till nästa år.
Länk till: IBL Bildbyrå