vstsahara.jpg

FOTO: Andreas Ragnarsson
Årets BLF-stipendiat bodde hos en familj i ett flyktingläger i Västsahara – fängslande bilder

Årets BLF: s stora fotostipendium går till Andreas Ragnarsson, Lund, för hans bildreportage från ett flyktingläger i Västsahara. Stipendiet på 25 000 kr ska användas för att färdigställa bilderna för en utställning som ska visas samtidigt på flera platser.

Andreas har vid sina besök i flyktinglägret Smara i västra Algeriet bott hos en familj och följt några människor i lägret med sin kamera. Han har genom sina bilder velat berätta om människor som bott i flyktingläger i över 30 år.

Bilderna ska ställas i början på december på stadsbiblioteket i Helsingborg och sedan på stadsbiblioteket i Malmö. Avsikten är att de ska inte bara ställas ut på bibliotek och museer utan även på mera udda platser som järnvägsstationer.

andreasragnarsson.jpg

Andreas Ragnarsson har ”på ett levande och gripande sätt lyckas förena sitt sociala engagemang och arbete i flykting- och omvärldsfrågor med sitt yrke som fotograf”, skriver juryn.
Andreas Ragnarsson är 30 år, studerar för närvarande grafisk formgivning och är engagerad i biståndsorganisationen Tamam med säte i Lund. Han är självlärd som fotograf och målsättningen är, skriver han, att ”kunna leva på att jobba som fotograf och väva in mitt sociala engagemang i mina fotoprojekt”.
 Hans bilder kan ses här och även här!  (http://www.andreasragnarsson.com/)

Jessica ska studera vid Filmhögskolan i Göteborg

jessican.jpg

Jessica Nettelbladt

Vidareutvecklingsstipendiet på 10 000 kr tilldelas regissören och dokumentärfilmaren Jessica  Nettelbladt, Malmö, som har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för TV och radio om svåra ämnen som prostitution, sexköp, döden, psykisk sjukdom mm.

Jessica har antagits till den 2-åriga forskningsförberedande utbildningen i filmisk gestaltning vid Filmhögskolan i Göteborg, som leder till konstnärlig masterexamen. Hon är tidigare utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm och vid Nordens Dokumentärfilmskola, Biskops Arnö.

Juryn skriver: ”Med sitt inlevelsefulla och fördomsfria sätt att arbeta bl.a. med människor i svåra livssituationer skapar hon en framtoning som engagerar och rör om. Ett exempel är radiodokumentären ”Under stjärnorna i Malmö”, om ”Mona” en ung prostituerad kvinna och hennes sexköpare, som 2008 blev uttagen av Sveriges Radio till Prix Europa. Den skall nu bli film, och den konstnärliga och kreativa skapandeprocessen kommer delvis att ske inom masterprogrammet vid Filmhögskolan.”

Just nu arbetar Jessicas med att färdigställa musikdokumentären ”Jag är min egen Dolly Parton”.
Tillsammans med en kollega driver Jessica Nettelbladt Lejoni produktion med kontor i Malmö och Göteborg.  

jessicamonalisa.jpg

Foto: Jessica Nettelbladt
Radiodokumentären om ”Mona” ska bli en film

Sigrid ska praktisera i Berlin

sigridmalmgren.jpg

Sigrid Malmgren. FOTO: Eric Kulo

Studerandestipendiet på 10 000 kr går till Sigrid Malmgren, som studerar andra året bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Stipendiet möjliggör en oavlönad utlandspraktik som bildjournalists på det engelskspråkiga magasinet Exberliner.

Föredragande i styrelsen för 2010 års stipendier har varit Elisabeth Falk och stipendiaterna offentliggjordes i samband med föreningens årsmöte torsdagen den 21 oktober.

 

 

malmgrenmode

Foto: Sigrid Malmgren
Juryn: ”Hennes bilder vittnar om en mogen känsla för bildinnehåll”