Miyako Ishiuchi  Foto:  Ito Kaori
Miyako Ishiuchi   Foto: Ito Kaori

Årets Hasselbladspris har tilldelats den japanska fotografen Miyako Ishiuchi, 66. Utöver äran får hon en miljon kronor i prispengar. Priset utdelades i Tokyo på torsdagen och sedvanlig utställning med pristagarens bilder öppnas på Hasselblad centre i Göteborg den 7 november.

Juryns motivering är:
”Under en 35-årsperiod har Miyako Ishiuchi etablerat en internationell karriär som är både imponerande och mycket betydelsefull. Hennes starka karaktär och kompromisslösa vision har resulterat i några av de mest kraftfulla och personliga skildringarna av efterkrigstidens Japan. Ishiuchis fotokonst är extremt sammanhållen och utvecklande på ett beslutsamt och distinkt sätt; medhjälp av kameran och hela dess estetiska potential att undersöka skärningspunkten mellan minnets politiska och personliga aspekter har Ishiuchi varit både en föregångare och en förebild för yngre konstnärer, inte minst som kvinna verksam i det mansdominerade japanska fotografiska fältet. Hon har fortsatt att vara förnyande, utforskande och omskakande under hela sin karriär, både idémässigt och genom sin stil och sitt förhållningssätt.”
*MIYAKO ISHIUCHI är född 1947 i Gunma, Japan, men växte upp i Yokosuka, en av de viktigaste amerikanska militärbaserna i efterkrigstidens Japan. Hon tillhör den generation japanska fotografer som var inspirerade av VIVO och Provoke i 1960-talets Tokyo.

En film om pristagaren och hennes bilder kan du se här!

“Silken Dreams #06” © Ishiuchi Miyako
“Silken Dreams #06”
© Ishiuchi Miyako