Lodjur.jpg

Lodjur (=syns nere i mitten*)    Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket   -Årets Naturfotograf 2010

Årets Naturfotograf 2010 Terje Hellesø har avslöjats som ”Årets Fejkare”. Flera av hans bilder på lodjur och bland annat en bild på en mårdhund har visat sig vara manipulerade i Photoshop.

Den som ytterst avslöjade Hellesø var jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen i Värmland som i sin blogg på jägarförbundet.se ifrågasatte några av bilderna. Jaktvårdskonsulenten hade blivit uppringd av en journalist och efter att ha tittat på Hellesös bilder blev han konfundersam. Göersen skrev i sin blogg:
På nio månader hade han (Hellesö) haft 150 lodjurmöten i skogarna utanför Mullsjö. Han kom så nära som en meter. Det var inte trovärdigt helt enkelt. Jag blev också fundersam på en nytagen bild på en mårdhund, som enligt all expertis inte ska finnas i trakterna av Mullsjö.
P4 Nyheter i Jönköping ordnade tisdagen 30 augusti en debatt mellan jaktvårdskonsulenten och den kände fotografen Terje Hellesø, som i fjol utsågs av Naturvårdsverket till Årets Naturfotograf 2010. På reporterns direkta fråga om han hade fuskat, manipulerat med bilderna, svarar Terje Hellesø: ”Nej, nej under inga förehållanden!” Vem som helst kunde komma och se på hans originalbilder i hans dator…
På Flashback och andra forum på nätet har diskussioner pågått en tid och ”fotodetektiver” har avslöjat det tekniska tillvägagångssättet. Genom att klippa och klistra (även från andra fotografers bilder), spegelvända och montera har de omtvistade bilderna skapats i Photshop.
I en intervju lördagen den 3 september i Radio Jönköping erkänner Terje Hellesø genom sin hustru Malin att han har fuskat med bilderna. Malin Hellesø säger till Radio Jönköping : ”Han har lurat alla, inklusive mig, och han ber om förlåtelse.”
Hon berättar i radiointervjun att Terje, som tidigt på lördagsmorgonen hade begett sig ut i skogen hade ringt henne hem och erkänt fusket.
Hur några bilder tillkom kan du se här:
Mårdbild
Lodjursbild 1
Lodjursbild 2

 

En_av_omdbilderna.jpg

En av de på nätet omdiskuterade bilderna

*) Uppdaterat:
Hur lodjuret, som tittar över snökanten på bilden ovan (som prisades av Naturvårdsverket 2010) i själva verket manipulerades i Photoshop kan du se här!

Sedan kan du läsa nedanstående märkliga…
…PRESSMEDDELANDE  från Naturvårdsverket:

”Terje Hellesö får tills vidare behålla utmärkelsen årets naturfotograf 2010”

”Terje Hellesö utsågs i våras till årets naturfotograf 2010. Naturvårdsverket gjorde sin bedömning på vad han har åstadkommit genom åren, fram till och med 2010, inom svensk naturfotografi. Efter Terjes erkännande i helgen om att han har manipulerat fotografier under 2011 har Naturvårdsverket beslutat att han tills vidare får behålla utmärkelsen.

– Vi gör en samlad bedömning över vad fotografen har visat i kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och vad fotografen har bidragit med till att hävda naturvårdens intressen, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Den produktion som Terje har visat genom åren kvalificerar honom för priset. Det han har arbetat med under 2011 har inte varit med i Naturvårdsverkets bedömning och därför får han tills vidare behålla priset.

– Vi kommer att se över våra regler för priset utifrån det som har inträffat, avslutar Anneli Nivrén.”