Åtta procent av de bilder som slutligen togs ut till finalomgången i de olika klasserna i årets World Press Photo tävling visade sig vara manipulerade. De diskvalificerades.  Detta till följd av skärpta regler, skriver British Journal Photography (BJP).

De skärpta reglerna infördes efter fjolårets tävling då Paul Hansen vann både i klassen Årets Bild och Årets Nyhetsbild.  Hans bild från Gaza ifrågasattes av några kritiker, men friades helt av juryn efter ytterligare granskning.
I årets nya regler heter det bland annat:
”Innehållet i bilden får inte vara ändrad. Endast retuschering som följer dagens accepterade standard inom branschen är tillåten. Juryn är den slutgiltiga bedömaren av denna standard och kan komma att begära den oförändrade originalfilen som den fångades av kameran eller en ojusterad skanning av negativet eller diabilden.”

Flera av de diskade bilderna hade inte behövt manipuleras i Photoshop. De hade gjorts av fotografen av ren lättja. I ett fall till exempel diskvalificerade en av bilderna i en hel serie; det hade räckt med att fotografen hade böjt på knäna litet när han plåtade. Säger ordföranden för juryn Gary Knight i en kommentar till BJP.
Gary Knight är nöjd med det nya systemet och glad över att man kunnat ”filtrera
bort” fuskbilderna. Han hoppas att fotografer nu kommer att tänka två gånger om innan de manipulera bilder. ”Om vi ​​ska ha en demokratisk press är det viktigt att den är trovärdig. Tidningar, tidskrifter och alla medieorganisationer eller utmärkelser bör göra klart vad som är acceptabelt och vad som inte.”