901_29184bd7bff488d188c3eaf21a71e784

Den gamla brandstationen i Falun är ombyggd till ett modernt företagshotell för 25 enmansföretag huvudsakligen i mediebranschen.

 

Är du trångbodd i din lilla fotoateljé och drömmer om något större – gör som BLF-medlemmen Ulf Palm i Falun. Köp kommunens gamla brandstation och bygg om den till ett modernt kontorshotell. På köpet utökar du din rörelse och kombinerar fotografyrket med arbetet som  hyresvärd för ett 30-tal hyresgäster

Så här gick det till. Ulf berättar:
– Jag behövde en större lokal och letade efter något med större ytor. Då dök det upp att kommunen skulle sälja den gamla brandstationen. Jag fick en partner i Pontus Strålin. Han har en fotobutik i Falun och vi lade in ett anbud. I anbudsförfrågan från kommunen ingick kravet att man skulle presentera en idé vad brandstationen skulle användas till. Det lämnades in åtta anbud och vi vann. Vårt förslag var att bygga om den gamla brandstationen till företagshotell och skapa ett medie- och reklamhus.

Vad kostar det att köpa en gammal brandstation?

– Vi betalade en miljon. Vi blev ägare till brandstationen i början av 2006 och började omedelbart med renoveringen. Det arbetet har kostat ytterligare 5-6 miljoner.

901_1b7d9d4f67586be8e703e39788a1879b

Foto: ULF PALM Fikarummet i det nya mediehotellet i Falun

Nu är det färdigt?

– Ja, men det finns alltid något mer att göra.  Som hyresgäster har vi 25 enmansföretag och så finns det även några privatbostäder. Iden med projektet var att man skulle kunna göra en del själv. Jag gillar att snickra.
Ulf och Pontus slet själva med bygget. Ulf samordnade byggfirmans och alla hantverkares jobb.
Blev det ett mediehus, som det var tänkt? Utan tvekan. Bland enmansföretag som flyttade in fanns hela sju frilansjournalister, två fotografer och tre grafiska formgivare. Andra yrken som finns representerade i dag: en bildbyrå med stort, digitalt bildarkiv, arkitekt, advokat. Radio Dalarna hyr garage och verkstad. Och så finns det fyra privatbostäder.
Ulf har fått en stor studio med sju meter högt i tak. Han sysslar med press-, industri- och reklamfotografering och bor själv i huset.

Hur går det att kombinera att driva en fotofirma med att samtidigt vara hyresvärd för ett företagshotell? 

 

– Det går bra. Det är kul. Jag trivs med mixen. Jag arbetar som fotograf 3-4 dagar i veckan. Sedan får man skotta snö och byta lampor. Det administrativa sköter en redovisningsbyrå åt oss. Det känns också ekonomiskt tryggt. Vi har inte haft några svårigheter att hyra ut lokalerna. Folk ringer litet då och då och frågar om det finns lediga lokaler.
Ulf och Pontus äger och driver företagshotellet genom Gamla Brandstation AB.

901_b17198516b65f432e92fc9a38296fbc8

Ulf Palm, till vänster, och kompanjonen Pontus Strålin fick slita hårt innan deras drömprojekt blev verklighet

 

901_e941a8f205f2bef32e00e2ea41b0a480

Så här såg det ut på den gamla goda tiden: Brandstationen i Falun togs i bruk i januari 1911 och har sedan dess restaurerats och byggts om flera gånger.