Dramat kring bilden på Grekturken på Lindahls turkiska yoghurt – som tillverkad i Tyskland – fortsätter! I kulisserna pågår tvisten om vem som ska betala skadeståndet. Lindahls Mejeriprodukter kräver att bildbyråerna delar på kalaset på cirka två miljoner. På Cepics hemsida lägger styrelseledamoten Barbro Kaufmann fram sin syn på saken. Kaufmann var nämligen tidigare både ägare och vd för IMS Bildbyrå i Stockholm, som ursprungligen sålde rätten att använda bilden kommersiellt till Lindahls.

Kaufmann förklarar att Lindahls köpte rätten att använda bilden endast under ett år, endast på förpackningar i Sverige. Men Lindahls har nu använt bilden utan tillstånd i ytterligare åtta år. Dessutom utan lov i Norge och Finland och på webben. Utan att ha rätt till det och utan att ha betalat för det.
Hon hävdar också att NordicPhotos, för övrigt medlem i BLF, som numera äger IMS, sålde bilden som ”model released” men att den franske fotografen som tog bilden inte kunde hitta överenskommelsen.

”Byter aktiebolag ägare följer alltid det juridiska ansvaret med aktierna”

Är en ny ägare till ett bolag skyldig att överta ansvaret för alla avtal som slöts under den gamla ägarens tid? Ja, säger experterna. Ansvaret följer alltid juridiska personer. Om man köper ett aktiebolag, köper man aktierna. Med aktierna följer automatiskt det juridiska ansvaret. De nya ägarna till bolaget tvingas överta ansvaret.

Därför måste köparna noggrant syna bolaget de vill köpa. De måste bedöma riskerna. Säljarna kan naturligtvis lämna vissa garantier. För att gardera sig kan köparen alltid anlita en affärsjurist. Därför har affärsjuridiken blivit en lukrativ bransch.

– Men ansvaret för tidigare åtaganden följer alltid med aktierna till den nye ägaren, säger en erfaren konkursförvaltare till Blf-nyhetsred.

Samtidigt är han skeptisk till grekiska domstolar – efter att ha jagat bortskojade tillgångar i konkursbon i diverse skalbolagsaffärer.

I ett inlägg likaså på Cepics hemsida ”korrigerar” Arnaldur Gauti Johnson, vd för NordicPhotos Kaufmann uppgifter med följande påpekande:
 ”NordicPhotos hade ingenting att göra med IMS när transaktionen gjordes. NordicPhotos köpte IMS år 2003, ett år efter att bilden såldes till Lindahls. Barbro Kaufmann var ägare till och vd för IMS Bildbyrå när bilden såldes.”

Både IMS Bildbyrå och spanska AGE, som i sin tur hade förmedlat bilden till IMS, handlade i god tro. Den franske fotografen hade garanterat att alla modellrättigheter fanns, men när han tillfrågades kunde han inte presentera något intyg, skriver Johnson.

Vad som händer nu? En inte alltför djärv gissning är att Lindahls kräver att bildbyråerna ska betala. Medan bildbyråerna vägrar och i sin tur kräver betalt och skadestånd för olovlig bildanvändning under de åtta åren. Låt oss gissa på förlikning av något slag.

Hur som helst så använder Lindahls bilden flitigt på webben. Den riktiga Grekturken Minas Karatzoglous (Grattis till pengarna!) har fått till och med en rörlig och talande kopia. Se och hör själv http://www.lindahlsmejeri.com/hem.aspx