Min far fotade mycket i hela sitt liv. Han dog i slutet av 80-talet och har samlat på sig en hel del bilder och negativ som jag är intresserad av att avbilda som tidsdokument och lägga ut på internet. Min mor har inget emot detta utan jag får använda bilderna som jag tycker är lämpligt. Får jag publicera dessa bilder på internet hur som helst (i detta fall ej kommersiella hemsidor)? Får jag använda bilderna hur som helst till t.ex. utställningar utanför internet (ej kommersiellt)? Frågan är för mig intressant bland annat för en pågående pool om tidsdokument på Fotosidan.se

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Om det inte fanns någon form av testamente så är det din mor som har ärvt liksom i delar din fars barn om inte dessa redan ersatts på annat sätt. Du bör göra ett avtal med din mor om hon är den ende som idag äger upphovsrätten helst skriftligt att du äger rätt att disponera bilderna. Då kan du använda bilderna som du avser. Den ideella rätten ligger dock kvar hos din far och du bör ange att han är upphovsman till bilderna. Skyddet för bilderna om de är verk är 70 år efter din fars död och den som innehar den ekonomiska rätten (din mor?) kan sälja bilderna för publicering m m fram till 2050. Det är också den som innehar den ekonomiska rätten som äger rätt att beivra bildstölder t.ex. på Internet om ni inte avtal om att du skall överta den rätten.

BLF:s notering. Svaret ovan bygger på att fotografen avled 1980. Det spelar ingen roll om det är redaktionell eller kommersiell användning av bilderna. Reglerna kring upphovsrätten är desamma.