Jag har tagit en bild på ett badkar med lejontassar som jag också anpassat till det lilla badkaret. Nu har en som säljer renoverade badkar stulit och använder bilden i försäljningssyfte. Jag har kontaktat webbsidan utan resultat även webbhotellet. Kan jag kräva skadestånd? Det här är min affärsrörelse att sälja badkar och jag använder min bild på min webbsida.

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Ingen får använda din bild utan tillstånd. Den som skall faktureras är annonsören.

Vad ska jag göra om jag ser min digitala bild i en reklamannons? Jag har inte haft någon kontakt med företaget utan ser min bild tillsammans med företaget logga. Vad gör jag?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Du fakturerar företaget för otillåtet användande i reklamsammanhang. priser hittar du i BLF:s FOTOguiden för såväl publicering samt intrångsersättning i leveransvillkoren. BLF:s leveransvillkor finns även att läsa på på BLF:s hemsida.

BLF:s notering. Vi rekommenderar alltid att den fotograf som råkat ut för ett intrång först kontaktar den som använt bilden. En bra hanterad bildstöld kan leda till nya uppdrag. BLF har dokument som vägleder fotografer kring bildstöld. Kontakta kansliet på 08-555 963 10 eller [email protected]