Tips för helgen!

Nu i helgen är sista chansen att se den gigantiska utställningen av David LaChapelle. Under fredagen och lördagen utökar Fotografiska museet öppettiderna till midnatt. Utställningen hålls på Factory i Nacka Strand (Stockholm).

David LaChapelle är en konstnär som vill uttrycka nutiden, om det som upptar människors sinnen idag. Hans fotografier är mycket starka och uttrycksfulla och väcker en nyfikenhet att se vad som döljs under ytan i vardagliga situationer – en ytlig, glittrig och plastig värld som är sjukligt fokuserad på njutning och överflöd.

 

LaChapelles verk speglar världen idag. Bakom bildernas glamorösa yta framträder det goda, det onda, det värdefulla, det värdelösa. Motiven är män och kvinnor som, mestadels, är mycket speciella, rika, självcentrerade och framgångsrika. Ibland är de vackra, ibland är de groteska. Så vackra och groteska att det vid första anblicken känns alldeles overkligt, personerna förändras och skapar sin egen historia.

Budskapet är tydligt. I vårt samhälle där konsumtion har blivit det viktigaste, där vi ständigt utsätts för påverkan av reklam och marknadsföring riskerar vi vår egen mentala hälsa, att tappa greppet om verkligheten.

I David LaChapelles bilder speglas verkligheten i ett förvridet perspektiv, som ger en glimt av hur dagens materialistiska konsumtionssamhälle avhumaniserar oss.

Fakta om utställningen:

Var: Factory i Nacka Strand, Cylindervägen 3

När: mellan den 12:e april och 11:e maj.

Öppettider: måndag 11-18, tisdag och onsdag 11-22, torsdag och fredag 11-18, lördag och söndag 10-18

Fredag 9/5 och lördag 10/5 extraöppet till 24.00

Fakta om Fotografiska museet:

Fotografiska museet skapar utställningar, utbildningar och samlingar för att öka kunskapen och initiera debatt om den fotografiska bilden.

Stora internationella och svenska fotografer ställer ut på fasta platser i Fotografiska museets regi. Andra utställningar ställs ut i det offentliga rummet, s k careoff-verksamhet, och då Fotografiska Museet är ett nationellt forum kan utställningarna visas i såväl Stockholm, Göteborg, Åre eller Visby.