EN FRÅGA till BLF: s nye ordföramnde Johan Främst, som har lång erfarenhet av dagspressfotografering som egen företagare:

Dagstidningar har under år 2009 startat den ena sparkampanjen efter den andra. Hela bildavdelningar har lagts ner. När börjar det ljusna för pressfotograferna?

– Jag har varit i 30 år i branschen. Förr kom lågkonjunkturen först. Sen tog det en tid innan tidningarna bantade sina budgetar och drog in på bildbeställningar. Men den här gången är det inte riktigt sig likt. Mycket finns i dag på internet. Folk producerar bloggar, sina egna tidningar. Papperstidningar har svårt för att hitta sin form.
– Nej, jag tror att även detta år kommer att bli svårt, innan det börjar bli mera normalt. Vi har några stora evenemang som Melodifestivalen, VM i fotboll kom vi inte med. Men så har vi kungabröllopet i sommar och sedan ett prinsessbröllop därtill. Det betyder att under några dagar kommer tidningar att placera en fotograf bokstavligt talat i varenda buske. Man satsar på stora upplagor. Risken är att all energi läggs ner på det. Sedan upptäcker man att pengarna är slut och det kommer att gå ut över de normala småjobben. Då blir det vi underleverantörer som drabbas.
– Som tur är har de flesta fotograferna som sysslar med dagspress satsat även på andra fotouppdrag och är inte så känsliga. Bara för några år sedan arbetade även jag nästan 100 procent med bara pressfotografering. Men har nu breddat bland uppdragen.
– Mest klagar man i Göteborg. Från Stockholm har jag inte hört så många klagomål. Bland medlemmarna vet jag inte någon som tvingats sluta, bland icke medlemmar finns det säkert någon som har det. Det kan till exempel gälla någon som endast haft uppdrag åt bilindustrin.
– Men pressfotografer är ett tufft släkte och kommer att klara även den här svåra lågkonjunkturen.