f73091360c807ad8aec1bdfe2de5da08

Foto: Walter Astrada

Den argentinske fotografen Walter Astrada, som plåtar för nyhetsbyrån AFP och är baserad i Kampala, Uganda, tog både Årets Bild och blev utsedd till Årets fotograf  samt blev 20 000 dollar rikare – i Jonas Lembergs nya fototävling. Här ovan en av Astradas vinnarbilder.

Förre ”Årets Bild-generalen” Jonas Lembergs är jättenöjd.  Efter schismen med Pressfotografernas klubb i fjol organiserade han raskt en egen, internationell fototävling, ”The PGB Photo Award”.  Vad gäller antalet bidrag och deltagare från ett 70-tal länder blev det en succé. Ungefär samtidigt med ordinarie Årets Bild festen i Vadstena höll Jonas Lemberg en egen prisutdelning i Stockholm med två förstapriser på vardera 10 000 dollar. Nu finns även en bok med alla vinnarbilder att beställa.

 

– Javisst blir det en ny tävling nästa år. Sponsorerna har garanterat det redan, säger Jonas till Nyhetsbrevet.

– Nej, någon konkurrent till sin forna arbetsgivare Pressfotografernas klubb är han inte. Årets Bild är ju närmast ”en liten lokal tävlan”, förklarar Jonas.

Över 6 000 bidrag från 70 länder. Hur marknadsförde du en så stor tävlan?

Jonas Lemberg:

– Det är tack vare mina kontakter under alla år på Expressen. Kontakter på stora, internationella bildbyråer har hjälpt oss. Det hela gick långt över förväntan. Jag hade räknat med högst 500 deltagare, huvudsakligen från de nordiska länderna. Men så började det komma in bilder från hela världen, från Azerbadjan, Kazakstan och andra avlägsna länder…

Vad var det för prissummor till segrarna i de 11 olika klasserna?

– Det var 10 000 dollar för Årets Bild och 10 000 dollar till Årets Fotograf. I de övriga klasserna fick segrarna 1 000 dollar plus bronsplakett och diplom. Tvåan och trean fick bronsplakett och diplom.

Och så ska ni betala 5 000 dollar till välgörande ändamål?  Det som menas med ”giving back”?

– Ja, vi har ett helt unikt projekt där vi tar hänsyn till de avbildade människorna.

Vad kostar det att organisera en så stor tävling?

– I runda slängar ungefär två miljoner kronor.

Blir det en fortsättning nästa år?

– Ja, vi har redan fått garantier för det från stora sponsorer.

Betraktar du dig som en konkurrent till Årets Bild?

– Nej, inte alls. Den enda konkurrensen skulle då vara om svenska sponsorer. Men min fototävling är internationell, unik och så pass mycket större än en liten, lokal tävling.

Vad har hänt i konflikten med Pressfotografernas klubb kring ditt forna engagemang som Årets Bild-general? Du gjorde en polisanmälan mot dem?

– Ingenting. Min anmälan ligger förmodligen alltjämt på polisens bord. Men syftet med min polisanmälan var bara att få tyst på dem. Och det har det ju blivit.

Här ser du vinnarbilderna

(klicka på Winners Gallery)

FOTNOT: Efter Årets Bild 2008 kritiserade styrelsen för Pressfotografernas klubb genom ett öppet brev till medlemmarna ledningen för AB Årets Bild bland annat för att ”ha fjärmat sig” alltmer från ägaren PFK, för att riskera förlora sin karaktär ”som en tävling för landets yrkesverksamma fotografer inom främst mediebranschen” och för att ha blivit för dyr.

Jonas Lemberg tog illa vid sig av kritiken och avgick. Samtidigt gjorde han en polisanmälan mot PFK: s ledning om förtal av honom. Och startade en egen fototävlan.