Blocket stäms för ett rekordstort skadestånd på 8 miljoner kronor för att olovligen ha använt upphovsrättsligt skyddade bilder på nätet. Det är e-handelsföretaget Junkyard.se som till Stockholms tingsrätt har genom sin ägare TL Trading AB inlämnat stämningen.

 I stämningen hävdas att Blocket har kopierat minst 365 bilder från Junkyard.se, som bland annat säljer skate- och snowboardar, utrustning för vattensporter, skor och tröjor mm. Dessa produktbilder har enligt stämningen använts på ”Blocket e-handel”. Det är en relativt nystartad sida på Blocket som hänvisar till olika webbutiker på nätet, alltså även till konkurrenterna till Junkyard.se.
 TL Trading AB kräver i stämningen dels skälig ersättning för utnyttjande av bilder med 10 000 kr per bild, sammanlagt 3,65 miljoner kronor, del ersättning för utebliven vinst och skadat anseende med drygt 4,3 miljoner kronor. Sammanlagt alltså ett skadestånd på drygt 8 miljoner kronor.
 Blockets pressansvarige Johanna Wilkens säger i en kommentar till Resumé:
 – Det har begåtts ett misstag från vår sida och vi beklagar det. Så fort vi blev uppmärksammade på det här tog vi bort bilderna från vår sajt.
  Hon uppger att Blocket försökt nå en förlikning, men ”summan ska vara skälig”. Parterna kom inte överens. Alltså stämde TL Trading AB. Nu har de båda företagens advokater tagit över.
 Vilka chanser har då TL Trading AB att få så mycket som 8 miljoner i skadestånd? De upphovsrättsjurister BLF info talat med säger att domstolar följer som regel de cirkaprislistor som tillämpas på marknaden (typ BLF och SFF). Det ger knappast 10 000 kr per bild. På rena produktbilder förekommer inte ersättning för utebliven fotobyline. Sen tillkommer ersättning ”för skada och intrång” som brukar ge 2 000 kr per bild.  En av de hittills högsta skadeståndskraven för påstådd olovlig användning av upphovsrättsskyddade bilder gäller Stockholmsfotografen Richard Ryans stämning av VisitSweden – som krävs på skadestånd på 2,4 miljoner. Den processen pågår ännu vid Stockholms tingsrätt.