300 dollar för bild på bekant lik

En blodig läsarbild på New York Times hemsida har startat en debatt bland amerikanska bloggare. Det togs i förra veckan i samband med en uppmärksammad skottlossning då flera personer dödades vid Empire State Building. Hemsk bild, påminde om de värsta blodiga pressbilderna på 1930-talet, tyckte somliga kritiker. Skrämmande men vackert på samma gång, menade andra.

Bilden föreställer ett blodigt lik. Är tagen rakt uppifrån tredje våningen. Du kan se bilden här! Men vem tog bilden?
Den blodiga bilden togs bort efter en stund från den framstående platsen, men placerades sedan som femte bild i ett bildspel om skottlossningen och morden.
Efter idogt detektivarbete av debattörerna på nätet hittade man fotografen. Han heter Sam Gerwitz, är försäljningschef på ett grossistföretag som har fönstren på tredje våningen. Mr Gerwitz berättade att han hade blivit uppmärksammad på skottlossningen av sina arbetskamrater. När han öppnade fönstret såg han rakt under sig den blödande kroppen av Mr Steve Ercolino, en person han kände igen. Mr Gerwitz tog då fram sin iPhone 4 S. sträckte ut händerna så långt han nådde och knäppte.
Först tyckte han att bilden var för blodig. Men kamraterna övertalade honom att skicka den till New York Times. ”Du kan ju skicka pengarna till välgörande ändamål,” sade de. Av New York Times fick Mr Gerwitz ”runt 300 dollar”.