En 25-årig bloggare, låt oss kalla henne för Amanda, kopierade utan tillstånd en fotografs bild och publicerade den på sin sajt på internet. Nu tvingas hon via förlikning stadfäst av Tingsrätten i Malmö att betala 5 000 kr i skadestånd till fotografen. Det ska ske genom tio avbetalningar med 500 kr i månaden med start i januari 2014.

Dessutom ska Amanda kalla tillbaka den polisanmälan hon gjorde mot jur kand Staffan Teste som på sin klients vägnar skickat en faktura som Amanda beskrev som en ”bluffaktura”.
Bilden ifråga var tagen av en yrkesfotograf vid en fotosession av Kerstin Florian.  Amanda hade så att säga snott bilden genom att kopiera den och publicerat vid sin blogg utan tillstånd av upphovsrättshavaren/fotografen och utan att ange fotografens namn.
Fotografen hade i stämningen till tingsrätten begärt 12 000 kr i skadestånd samt att Amanda betalade fotografens rättegångskostnader.
Domaren uppmanade parterna att förlikas. Förlikningen innebär alltså att Amanda betalar 5 000 kr i skadestånd med 500 kr i månaden och att parterna får stå själva för sina rättegångskostnader.
Tilläggas bör att Amanda var en av flera personer på nätet som hade stulit yrkesfotografens bilder.