Som bröllopsfotograf skriver man ju avtal med kunden om att man har rätt att använda bilderna i reklamsammanhang osv. Men hur funkar det med övriga bröllopsgäster som är med på bilderna? Man får ju publicera bilder på människor på Internet utan deras medgivande (sedan januari 2007 är det väl), men gäller det även i kommersiella sammanhang? Hur är det med minderåriga (t ex brudnäbbar), där antar jag att man måste ha målsmans tillstånd? Räknas de bilderna man publicerar i sin onlineportfolio som reklam?

Svar från Bildombudsmannen Staffan Teste: Alla personer som syns i reklamsammanhang måste ge sitt tillstånd även minderåriga dvs. genom sina båda föräldrar eller vårdnadshavare. Bilder på fotografs hemsida räknas som reklam.

BLF:s notering. GDPR ersatte PUL 2018 och då förstärktes skyddet av personuppgifter som bilder på personer. BLF har lämnat in ett förslag på uppförandekod för branschen ”yrkesmässigt fotografi” till Datainspektionen. Går uppförandekoden igenom kommer inte fotografs hemsida att räknas som reklam, åtminstone inte ur ett personuppgiftsperspektiv.