Foto: Emma Grip/Bildupphovsrätt

Om du är fotograf och har haft bilder i böcker, tidningar eller tidskrifter utgivna för den svenska marknaden kan du ha rätt till ersättning för det. IR (Individuell reprografiersättning) är en ersättning för att bilder kan fotokopieras inom undervisningen och på arbetsplatser i Sverige. Nytt för i år är att du även kan rapportera in viss digital bildanvändning. Men det måste vara en traditionell utgivare som står bakom produkten. Det innebär att en blogg, en egen hemsida, Twitter och så vidare inte omfattas. Du kan läsa mer om vad som gäller här.

Det är Bildupphovsrätt som administrerar IR och det finns en ny sajt för rapportering där du har eller skapar en egen sida via ditt BankID. Anmäl dina bilder här.

Sista anmälningsdag är den 31 mars 2021 för böcker utgivna åren 2016 till 2020 och för tidningar/tidskrifter publicerade 2020. Tidsreglerna är samma för analogt som digitalt.

Förra året fördelades 31 282 515 kr till 2 257 upphovspersoner och det finns mer pengar till fördelning i år så glöm inte bort att rapportera in dina bilder.

 

PS. Det är självfallet många som har frågor om IR just nu och därför kan svarstiderna vara längre än vanligt hos Bildupphovsrätt men alla som hör av sig får svar. Tack för ditt tålamod.

Styrelsen i BLF_Fotograferna