Bilden förstörs automatiskt när licenstiden utgår?

Har dagens licensmodeller för bildförsäljning blivit omoderna? Vad kan man göra åt det? Alamy, en av världens största bildbyråer samlade en expertpanel  som diskuterade frågan. Automatiskt självförstörande bilder när licenstiden gått ut. Eller ”upp-ploppande” vattenmärken som varnar att det är dags att förnya licensen – var några förslag som diskuterades. Debatten har sammanfattats i form av en ”Vitbok” (White paper).

 

Ett dussin experter hade inbjudits till den av Alamy – den brittisk-amerikanska bildbyrån med en bildbank på över 30 miljoner bilder – som arrangerade paneldebatten. Bakgrunden till debatten beskrevs av James West, VD i Alamy: Den digitala fotograferingen har medfört krav på en allt snabbare bildförmedling. Samtidigt bilduppköparna blivit allt fler, många av dem saknar utbildning, är icke specialister som de gamla bildredaktörerna. Vidare brottas de tryckta medierna med sjunkande upplagor och har ej råd med många och dyra bilder.
En av frågorna till panelen var därför: Är de befintliga licensmodellerna omoderna?
”Våra kunder tycker att det är frustrerande eftersom det har svårt att förstå vad de kommer att få betala när det finns 40 000 prisalternativ”, svarade Marco Oonk, redaktör för Fast Media Magazine.
Sammtidigt begriper långtifrån alla fotografer varför en kund får betala 500 dollar för en bild och en annan kund 1 dollar för precis samma bild, klagade en annan av experterna.
Ett stort och växande problem är missbruk av upphovsrättigheterna. En enkel sökning på webben visar att en bild kan visas dussintals, ja, hundratals gånger i typ bloggar utan tillstånd av upphovsrättshavaren.
Vad göra? Djärva åtgärder krävs av branschen. En del hoppas på att tekniken ska göra det möjligt med ”själv-förstörande” bilder. När licensen/körkortet går ut förstörs bilden automatiskt. Men kanske är det en bättre idé med att ett vattenmärke dyker upp i bilden som en varning. Och en länk att klicka på för att förnya licensen..
Problemet är att det vuxit upp en hel generation som vant sig vid att allt är gratis på internet. Utbildning om upphovsrätt, lagstiftning efterlystes.
Men vem orkar jaga efter en tonåring på andra sidan klotet – som stulit ens bild och lagt den på sin blogg. Suckade någon.

Hela vitboken kan du läsa HÄR!