PhotoPitch är namnet på en nystartad dansk fotosajt där företag kan beställa bilder. Det anmärkningsvärda är att beställarna bara behöver betala för de bilder de är nöjda med. Fotograferna som sänder in sina bilder riskerar däremot att göra jobbet gratis. Bara den fotograf som så att säga vinner ”pitchen” (=sina bilder godkända av beställaren) får betalt.

Det är Danska pressfotografernas förening som skriver på sin hemsida om den nya sajten – som har förorsakat en intensiv debatt  bland föreningens medlemmar. Många är kritiska. Så här fungerar den nya  bildförmedlingen:
Både företag och fotografer som är intresserade får registrera sig hos PhotoPitch. Beställaren skickar in en beskrivning av de bilder som önskas. Beställningen skickas ut till hos sajten registrerade fotografer. De som är intresserade skickar in bilder: arkivbilder eller nytagna. Beställaren avgör om man är nöjd eller inte.
Fast lägsta pris för bild nr 1 är 199 euro (cirka 1950 SEK). Bilderna därefter prissänks med 20 – 30 euro. Ingen bild i serien får kosta mindre än 99 euro.
Om beställaren önskar högre kvalitet står det fritt att erbjuda ett högre belopp än 199 euro.
Teamet bakom PhotoPitch behåller i provision 25 procent av beloppet.
Bakom det nystartade företaget står tre före detta elever från Copenhagen Bussiness School. Man har prövat systemet i en beta-version i tre månader, och i går 23 oktober invigdes sidan med ett party. Cirka 100 fotografer, förutom från Danmark även från Sydafrika, Kanada, Kina. Frankrike och England uppges vara engagerade i verksamheten.
Teamet bakom PhotoPitch är optimistiska och använder stora ord om sitt projekt: ”potentiale til at revolutionere den verdensomspændende billedindustri”.
En av de danska frilansfotograferna Linisha Palm, som provat beta-versionen, säger:
”I dag er der kun muligheden for at hyre en professionel fotograf, hvilket ofte er for dyrt for den lille eller mellemstore virksomhed. Og det eneste andet alternativ, virksomheden har, er at købe præfabrikerede billeder i diverse billedbanker. Så det måtte vi finde en løsning på!”
Det finns redan liknande sajter som PhotoPitch.  En av dem är tex imagebrief.com.