Björn Bergman ger svar på talDet är enkelt, finns det inga köpare, finns ingen marknad. Antingen lägger du ner eller ändrar din produkt och ditt pris! Jag kan bara gratulera ”varendaste Unge” som utan att sitta på skolbänken år efter årkan göra en karriär som fotograf, istället för att säga ”jag får inget jobb”: Det skriver fotograf Björn Bergman, ledamot i BLF: s styrelse i ett svar på Ola Lejonborns debattinlägg här nedan.


Björn Bergman, egen företagare i Huddinge, skriver: 
”Jag har läst Ola’s inlägg mer än en gång och försökt att på ett objektivt sätt förstå Ola’s verkliga problem….
Ola, det första som slår mej är ”Varför gör vi inte kofångare till Volvo Amazon längre eller varför tillverkar vi inte SAAB?
Enkelt, det finns inga köpare, det finns ingen marknad! Om du inte tjänar pengar och kan sälja dina tjänster eller dina bilder så finns det ingen marknad till det du gör!
Antingen lägger du ner eller ändrar din produkt och ditt pris.
Ola’s kommentar: ”Där var och varannan unge skall bli fotograf och Photoshop expert”
Helt underbart att ”var och varannan unge” kan ta för sej och bli duktiga fotografer och specialister i att redigera och få iväg bilderna till rätt köpare. Dvs försörja sej på egen hand.
Kanske har ”ungen” dessutom gjort ett helt eget program som underlättar arkivering, redigering eller vad det nu är.
Jag kan bara gratulera ”varendaste unge” som utan att sitta i skolbänken år efter år kan göra sej en karriär som fotograf eller nåt annan yrke som attraherar honom eller henne.
Jag gratulerar dessutom varenda unge som tar för sej istället för att säga ”jag får inget jobb”!
Kan dessutom ”ungen” göra det utan att investera en massa pengar i dyr utrustning så är han/hon bara att gratulera än en gång. Vi ”mossiga” fotografer, jo jag räknar mej dit, även om verksamheten går bra rent ekonomiskt, har inget annat att göra än att accpetera att ”varenda unge” slår oss på fingrana med bättre, snabbare och mer kreativa bilder!
Va sa vi fotografer, när Jens Assur som mycket ung drog igång? Jag kommer ihåg vad jag sa! Snyggt, bra gjort Jens.
Ola, både du o jag, jag är dessutom äldre än vad du är, får skylla oss själva om vi mossat ihop och inte kan hänga med ”varenda unge” som gör en karriär och blir lyckosamma på egen hand.
Beundran är rätt ord
Jo Ola, precis så ska det vara om du eller jag inte kan leva på det vi gör:
”Det är inte jag som 59 årig yrkesfotograf som skall betala med fattigdom svält och ekonomisk ruin för att det samhälle jag lever i har en vansinnig utbildningspolitik, där var och varannan unge skall bli fotograf och Photoshop expert…”
Visst känns det ”knepigt” när ”ungen” tar en kanonbild med en kamera för två tusen kronor, när du och jag har prylar för 150.000:- eller mer runt halsen, vilket jag ser att du har på bilden du bifogat. Verkligheten är tung ibland.
Kan vi inte hänga med och utveckla oss är är det bara att göra som SAAB! Lägg ner!
Hälsningar,
Björn Bergman / Fotograf
Medlem i BLF