dagens12

Foto: Tammy Bergström

 ”Några hundra tusen kronor”. Så mycket uppskattar jur kand Staffan Teste att han hittills har fått in i ersättningar och skadestånd från ett 50-tal ”bildtjuvar” som utan tillstånd kopierat och publicerat Tammy Bergströms bild av en svensk flagga fladdrande i vinden.
 Men ytterligare 200 tjuvar av flaggbilden kan vänta på ett kravbrev från Bildombudsmannen AB.

Det är bloggare, föreningar, kommuner, företag m.fl. som har snott och använt flaggbilden på sina hemsidor. Sammanlagt har Tammy Bergström hittat cirka 300 fall av stöld av sin bild på nätet.
Av de 50-tal fallen som hittills krävts på betalning har Staffan Teste behövt stämma i endast ett fall. Efter stämning i tingsrätten gjordes en förlikning. I alla andra fall har det räckt med kravbrev, skriftväxling och telefonsamtal, berättar Staffan.
Ersättning plus skadestånd har i de enskilda fallen uppgått från 7 000 upp till 22 000 kr. De flesta har dock sluppit undan med de lägsta beloppen.
Staffan fortsätter på sin klients vägnar sända ut kravbrev till de återstående på den långa listan.
Tammy Bergströms bild på den anonyma svenska flaggan tycks med andra ord bli ekonomiskt ett lyckoknäpp för fotografen – samtidigt som det är en välbehövlig och pedagogisk varning för att utan tillstånd från upphovsmannen kopiera och publicera andras bilder.
Här några frågor och svar till Tammy:

Du har upptäckt bortåt 300 fall av stöld av din flaggbild. Hittar du fortfarande
fall där folk olovandes har använt bilden?

Tammy:
  – Ja! Nu har jag inte letat själv på länge, då tid inte funnits för det. Men så fort jag söker, så hittar jag. Sen får jag mail från andra människor som sett min bild som tipsar mig. Även Staffan har fått mail från personer som tipsat och det är ju otroligt vänligt av folk. Senast idag såg jag ett inlägg i min gästbok där någon klistrat in en länk till en som använder den olovligen.

Hur har du praktiskt burit dig åt för att på nätet hitta alla dessa fall?
  -Jag har faktiskt inte lagt ner något större jobb med att söka efter min bild. Det räcker att söka på ”Google bilder”, sen får jag väldigt många tips från personer på internet.

Vad är det för flagga du fotograferade?

 -Jag fotograferade denna bild på Svenska Nationaldagen för att en bild på svenska flaggan behövdes. Jag fotade helt enkelt en flagga jag gick förbi.

Vad kostar det att legalt använda din bild? För tex en bloggare?
 – Jag går efter BLF: s prislista!
( Fotnot: Vilket till exempel betyder att en bloggare får betala ca 1 200 kr för att använda bilden på sin hemsida.)