Vi publicerar här hela Trons Lasse Mattssons debattinlägg:

Stormvarning i Dalarna
Region Dalarna, vars främsta uppgift är att utveckla länet och stimulera företagande sätter i dessa dagar en hel yrkeskår i Dalarna på reservbänken. Vi talar om professionella företag.
Dalarnas professionella fotografer är kända både i Sverige och internationellt för sin kreativitet. Vi tar ansvar för det speciella arv som gör Dalarna till något alldeles speciellt i våra hjärtan och som gör regionen till det fjärde största turistområdet i Sverige, enligt region Dalarna. Vi fotografer är med och håller ekonomins hjul i rullning, sommar som vinter
.Finns redan
Fotografernas bildarkiv omfattar flera hundratusen bilder, och växer varje dag, tillgängliga snart sagt dygnet runt, året runt. Det är något alldeles enastående som finns på telefonavstånd.Men nu spolar Region Dalarna sina egna professionella fotoföretag genom en amatörmönstring med enda krav att deltagarna äger en kamera. En snitsig logo, First photo 2012, kan tyckas vara en ambition att bredda fotokonsten. Men utan att bedöma enskilda människors förmåga att ta en bild hamnar amatörtävlingen utanför Region Dalarnas uppdrag, att skapa en kontinuerlig, stabil växtkraft som länet behöver, inte minst med unga fotografer som vill bygga länets fotoföretag. Amatörerna kommer inte att anställa medarbetare, göder inga underleverantörer som får arbete och inkomster och lägger inga uppdrag hos bokförings- och juristbyråer, ökar inte sina inbetalningar till skatteverket genom egen ökad omsättning, anlitar inga budföretag och ligger aldrig i framkant vad gäller teknisk utrustning, sitter aldrig på skolbänken för att kontinuerligt utveckla sina företag och stärka Dalarnas konkurrenskraft.

Vilka signaler förmedlar Region Dalarna ut över landet? Jo att de egna professionella fotograferna inte är bra nog.  Region Dalarna bygger och förmedlar bilden av ett svagt Dalarna genom att mönstra fotoamatörerna. De egna fotoföretagen får söka sig ut över landet och jobba åt andra regioner, en absurd situation.Det är en allvarlig anklagelse, vi står för den åtminstone när det gäller professionell fotografi. Dalarnas professionella fotografer representerar en enastående resurs men vi får sitta på reservbänken så länge region Dalarna får spela rollen av lagledare. Att bygga starka gemensamma, hållbara resurser med visioner för långsiktighet är det inte fråga om.
     Trons Lasse Mattsson, dalkarl & yrkesfotograf sedan 1973