GREENLAND157

Lars och Åse på Grönland
Foto: Freberg Productions

 

   Världen är deras arbetsfält. Lars och Åse producerar dokumentärer och webb-tv från Tyresö för den  internationella marknaden. Som filmerna ”Palm Oil” och ”Die Stieg Larsson story”.

 

 

Han började som musiker. Är universitetsutbildad kemist. Började videofilma på 1980-talet. Åker i dag världen runt och producerar tillsammans med hustrun Åse dokumentärfilmer för tv och webben huvudsakligen på engelska.
Lars Frenessen
driver med sin norska fru Åse Byberg Freberg Productions AB från Tyresö utanför Stockholm. De har arbetat ihop i många år och är specialiserade på livsstilsprogram, mat och resor. Arbetsfördelningen är den att Lars filmar och redigerar, Åse tar stillbilder, är den it-kunnige på internet och planerar resorna.
Produktionen består av både korta 3-minutersfilmer för webben, och långa dokumentärer för tv. Det har resulterat i cirka 100 halvtimmesprogram.
Lars berättar:
– Vi började titta på råvaror. Gjorde ett program om norska fjordar och norsk lax. Sedan flyttade vi över till Provence och undersökte vilka viner som passade till norsk lax. Det blev en serie program om Livets goda.
TV3, TV8 och TV+4 har publicerat deras rese- och matprogram: som lanserades under vinjetten ”Smaka på världen” och ”Smakresan”.
En uppmärksammad dokumentär handlar om tillverkning och konflikterna kring palmolja (Palm Oil) publicerad bland annat i Discovery Asia. Den senaste filmen heter ”Die Stieg Larsson Story” och är gjord tillsammans med en tysk partner för ZDF. Det är ett heltimmesprogram. Dokumentären är huvudsakligen filmad av Lars, intervjuerna är gjorda på engelska och subtitlarna är översatta till tyska.
Lars Frenessen:
– Vi gör alla våra dokumentärer huvudsakligen på engelska. Jag skulle uppskatta att 80 procent av vårt arbete produceras för en internationell publik. Vi arbetar mest med egna uppslag. Men det händer att vi gör även på beställning.
– När vi har en idé försöker jag sälja in den på någon av det landets kanaler där programmet filmas.
Ni använder som distributör ”peppermint”? Fördelar? Nackdelar?
– Ja, fördelen är att de marknadsför våra dokumentärer och lägger ut dem i sina kataloger. De har sina kontor i Malaysia och i Tyskland. Den enda nackdelen skulle väl vara att de har första tjing.
I Sverige samarbetar paret Frenessen-Byberg med resetidningen Borta Bra, som är en publikation på webben. Där kan man många av deras korta webb-tv filmer och bildserier.
Ni är ständigt ute på resor?
– Nja, vi försöker koncentrera det till en resa per månad. Större delen är vi numera hemma och redigerar och planerar.
Vilka är era konkurrenter?
– De finns på olika nivåer. På webben, när det gäller webb-tv, finns många yngre förmågor. De långa dokumentärerna? Ja, de är väl de stora produktionsbolagen.
Musiken har följt Lars Frenessen från tiden som elev i Adolf Fredrik till professionell musiker (bassist) under ungdomsåren.
– Men det gick inte att livnära sig som musiker. Så jag kombinerade musiken med videofilmning.
Drömprojektet?
– Jag började med dokumentären om Palmolja. Om konflikten att palmolja kan användas både som livsmedel och som energi. Nu arbetar jag på projektet Framtidens Bränslen. Jag råkar faktiskt även vara universitetsutbildad kemist. Och drömmen är en serie om 5 – 6 program. Som gärna får visas i stora kanaler som Discovery.
Säger Lars och tillägger: Vilket skojigt och intressant jobb jag har. Tänk bara att få träffa alla de härliga ”galningar”.

 

 

 Lars och Åses hemsida ser du här!
Filmen ”Die Stieg Larsson Story” ser du här

 

ZULULAND1143

                                                              På jobb i Zululand
     (Foto: Frebergs Production)