Det kan bli dyrt att ärekränka på Twitter. En brittisk domstol skärpte nyligen underrättens dom och utdömde ett skadestånd på hela 90 000 pund motsvarande 1.1 milj kr för ärekränkning i en tweet – trots att endast 65 personer hade läst den ursprungliga beskyllningen. Det är den första förtalsdomen på Twitter i England.

Ärekränkningen bestod i att en internationell cricketspelare i domstolen  Mr Cairns stämde förre ordföranden i den indiska Premier Leaugue Mr Modi för att den sistnämnde i en tweet på internet beskyllde Crains för ”match-fixing” vilket skulle varit skälet till att Cairns avstängdes från vidare spel i Nya Zeelands landslag.
Alltså stämde Mr Crains Mr Modi i motsvarande tingsrätten och vann. Mr Modi överklagade i motsvarande hovrätten och hävdade att anklagelserna på Twitter hade varit helt sanna. Men det hjälpte inte. Domare Bean höjde istället skadeståndet. Han använde sig därvid av en, även med brittiska måttstock mätt, originell metod. Domare Bean förkunnade nämligen att basstraffet var 75 000 pund, men då Mr Modis juridiska biträde hade agerat så aggressivt i rätten skulle det bli 20 procent i extra påslag till straffet.
Intressanta att notera är att Mr Modis ursprungliga tweet hade blivit läst av endast 65 personer. Sedan hade det blivit citerad på crickets hemsida Cricinfo där ytterligare ca 1 000 personer hade kunnat läsa det. Ärekränkningen hade alltså inte nått till några större massor. Men ändå blev det dyrt för Mr Modi.