Riktpris för bild på sedlar saknas

Det kan bli dyrt för Riksbanken att inte ha förhandlat med fotograferna om upphovsrätten innan man publicerade de nya sedlarna som ska börja gälla från 2015, skriver Dagens Nyheter. De nya sedlarna visades för pressen i april i år och då saknade sedlarna dessutom fotografens namn som hade tagit bilden.

 

Hur dyrt det blir för Riksbanken återstår att se. Jacob Forsell, som är en av de berörda fotograferna – han har tagit bilden på Astrid Lindgren som ska pryda de nya 20-kronorssedlarna – uppger för DN att parterna står ännu långt från varandra.
Det är Scanpix som förhandlar. Hade Riksbanken gjort upp om upphovsrätten innan man gick ut hade det blivit klart billigare. För pengasedlar finns inga riktpriser, men bilder på frimärken som ligger närmast att jämföra med prissätts enligt BLF: s prislista till lägst 9 900 kr. Bilder på sedlar är dock avsevärt större än de på frimärken och dessutom ska hänsyn tas till hur stora upplagor de trycks i.
Därtill ska fotograferna/upphovsmännen ha skadestånd för att deras namn inte har satts ut på sedlarna. Riksbanken hävdar att man av tradition inte har fotografernas namn på sedlar. Men lagen säger att fotografens namn ska sättas ut. Och vill man slippa, kostar det extra. Alltså först skadestånd sedan extra betalning för att slippa namnet.
Visserligen kan Riksbanken hävda att det är hedrande för fotografen att ha sin bild på de nya sedlarna. Men om fotografens namn inte står där så är det ju bara de närmast sörjande som känner till det.
Hur mycket begär Scanpix i utgångsläget? Ska vi gissa bortåt hundra tusen per skalle? Hur mycket det blir? Det återstår att se.
De berörda fotograferna är: Jacob Forsell med bild på Astrid Lindgren (20 kronor), Adin med Evert Taube (50 kronor). Susanne Lenox med Greta Garbo (100 kronor), Fredrik Edwin Bertin med Ingmar Bergman (200 kr), Enar Rydberg med Birgit Nilsson (500 kr) och Okänd fotograf genom bildbyrån Keystone med Dag Hammarskjöld (1 000 kr).