jajja.jpg

Nu får Jajja mer tid åt sin firma – att sälja två miljoner historiska bilder från sitt nya högkvarter i Askersund

En tungviktare inom BLF lägger av. I bortåt 15 år har Jajja Deboussard lett valberedningens arbete. Vid årsmötet den 21 oktober lägger han fram sitt sista förslag till val av styrelseledamöter.

 Han har varit en ovanlig valberedningens ordförande. I motsats till sina kolleger i andra organisationer, som iakttar på avstånd, har han varit i högsta grad närvarande vid styrelsemöten. 

 – Jajja har varit nästan som en styrelseledamot själv, deltagit i diskussioner och varit med och röstat. Det har varit ovärderligt för föreningen. Han har sett vilka behov som finns när det gäller att vaska fram nya styrelseledamöter, berättar styrelsens förre, mångårige ordförande Rune Borgström.
 Själv är Jajja mer blysam. Medger att han försökt hänga med, särskilt under de senare åren. Inte bara på live-sammanträden utan även på de många telefonmöten.
 Dramatik, kupper du kommer att tänka på?
 – Det skulle i så fall vara den gång när fem styrelseledamöter en vecka före ett årsmöte krävde att det skulle tillsättas en ny ordförande. Om ni inte har ett motförslag så får ni väl gå, sa jag. Och de gick.
 Vilket blir ditt sista betyg för styrelsen av årgång 2010?
 – De har skött sig bra, tycker jag.
 Vad ska du själv göra nu när du får mer tid över?
 – Jag ska flytta till Askersund.
 Jajja har under de senaste åren skött sin firma Time Images/Dagens Bild från Disponentvillan i Skogaholm, Hallsberg. I höst går flyttlasset till ett hus i centrala Askersund.
 Dagens Bild är en bildbyrå som startades av Jajjas pappa Stig-Arne Öström-Deboussard år 1941 i tidningskvarteren i Klara. Länge fanns byrån på Holländargatan 24 för att under de sista åren i Stockholm ligga på Roslagsgatan. Jajja själv började plåta åt Dagens Bild på 1960-talet (”Beatles och sånt där”) och arbetade samtidigt som frilans filmare. Han tog över ledningen av firman 1980. Som mest arbetade 5-6 fotografer anställda på firman.
 I dag har Jajja cirka två miljoner bilder i firmans arkiv, från 1940-talet och framåt. Där hittar man historiska bilder i mängder. Mest kända svenskar: politiker, skådespelare, författare, konstnärer. Men även kända utländska personligheter som besökt Sverige.
 Cirka 6 000 bilder finns att köpa digitalt på nätet. Bortåt 150 000 bilderna i det stora arkivet är värda att lägga i det digitala arkivet, säger Jajja. Just nu håller han på att skanna in bilder från andra världskriget. I det digitala arkivet hittar man fynd som Farbror Sven med barnens brevlåda, en mycket ung Barbro Svensson tillsammans med Simon Brehm och till exempel Jussi Björling som tävlar i att bryta arm. Till alla bilder har Jajja behållit ursprungstexterna.

Bilderna här nedan: 
”Barbro Svensson (Lillbabs) & Simon Brehm”                       

     ”Farbror Sven och några barn svarar för barnprogramsinslaget i jubileumsprogrammet. 1941-04-08”
                                                FOTO: Dagens Bild/ Time Images

lillbabs.jpg   
      farbrorsven.jpg