Förra året kom beskedet att Expressen lägger ned sin bildredaktion och man sa upp fast anställda fotografer och bildredaktörer. För många i branschen, liksom för oss på BLF, kom beskedet som en chock. Expressen har historiskt sett varit ett flaggskepp för en bra och driven bildjournalistik inom dagspressområdet.

Nu går Expressen ut med att man sänker ersättningen till frilansande fotografer för uppdrag som är längre än sex timmar. Det är anmärkningsvärt. Tidningen har gjort mer än en miljard i vinst de senaste tio åren. Man har också höjt priset mot kund med mer än 40 procent på mindre än tre år. Samtidigt har många frilansfotografer det svårt att få ekonomisk bäring i sin verksamhet och allt fler tvingas lägga ned.

Vad gäller den rekommendation som vi på BLF gett ut är den en följd av att Medieföretagen ville sänka nivåerna i det avtal som löpte ut under 2013. Det lät sig inte göras då ersättningsnivåerna redan var låga. Vi på BLF utgår ifrån att Expressen även i fortsättningen följer vår rekommendation då de anlitar en BLF-fotograf. Våra medlemmar bistår gärna till att Expressen fortsatt kan göra en vass
tidning men det kan inte ske till villkor som gör den ena parten mätt och belåten och den andra parten hungrig och fattig.

Lars Modie, Ordförande – BLF