I fjol belönades han med Pulitzerpriset tillsammans med fyra andra AP-fotografer för att ha ”producerat minnesvärda bilder under extrem fara”. Nu har Narciso Contreras fått sparken från AP för att ha manipulerat en av sina bilder från inbördeskriget i Syrien. Contreras hade på en närbild av en rebellsoldat klonat bort en videokamera som en kollega hade råkat glömma på marken.

Det var inget stort ingrepp. Men det räckte. Kontraktet med frilansfotografen Contreras sades efter upptäckten av manipulationen omedelbart upp.
– AP: s rykte är av största vikt och vi reagerar beslutsamt och kraftfullt när den fläckas av handlingar som strider mot våra etiska koder. Att medvetet ta bort element från våra fotografier är helt oacceptabelt, säger Santiago Lyon, vice direktör i Associated Press (AP) och chef för nyhetstjänsten och fotograferna.
Alla 494 Contreras bilder i AP: s arkiv kollades. Det var bara en bild som hade manipulerats. Contrera berättade för bildredaktörerna att han hade trott att den kvarglömda videokameran i vänstra, nedre hörnet av bilden skulle distrahera tittarna. Därför klonade han bort den.
– Jag tog fel beslut när jag klonade bort videokameran. Jag skäms för det och får nu ta konsekvenserna, säger Narciso Contreras.
Den manipulerade bilden kan du se här!