ETT INTRESSANT FALL. När 20-åriga Rebecka Larker-Jonsson från Sollentuna med sin mobilkamera videofilmade ett ”bungyjump” hopp av sin australiensiska väninna hände det som ej får inträffa. Linan gick av och väninnan föll 111 meter ner i Zambesifloden. Channel 9 i Sydney köpte rätten att visa videoklippet i sin tv-kanal. Men sedan dök plötsligt videoklippet upp på all världens tidningssajter. Utan tillstånd, enligt upphovsrättsinnehavaren.
Mer än 400 klipp fladdrar ute på nätet, vad som förefaller olovandes. På uppdrag av Rebecka Larker-Jonssons föräldrar försöker nu jur kand Staffan Teste (Bildombudsmannen), Tullinge, bringa klarhet i de olika turerna.

Det är utländskas tv-kanaler, stora tidningar på sina webbsidor, Youtube. I Sverige har en rad tidningar laddat ner klippet:  DN, SvD, Barometern, Sydsvenskan, Borås Tidning, Expressen m.fl. De har i sin tur fått det via bildbyrån Scanpix. Som i sin tur har fått det från Reuters. Var Reuters fått det från är ännu oklart, förmodligen från Channel 9 i Sydney.
Det blir intressant att följa Staffan Testes jakt på vilka han ska skicka fakturor och kravbrev till. Och om han lyckas få ut ersättningar och eventuella skadestånd? En enda tidning i Sverige har hittills betalat till Rebecka.
Staffan Teste säger i en kommentar till BLF: s nyhetsred:
– Min klient sålde klippet enbart för visning i Channel 9. Det är otroligt hur mediebranschen utan hennes tillstånd plötsligt kan sprida hennes upphovsrättsligt skyddade material över världen. Som det är nu vill ingen ta på sig något ansvar för vad som skett, men till sist kommer de nog att tvingas göra rätt för sig gentemot min klient.
– Det här är nog det mest otillåtet spridda verket just nu, tillägger Teste.

DETTA HAR HÄNT:  På nyårsafton befann sig Rebecka tillsammans med väninnan Erin Langworthy, 22, från Australien i Victoria Falls, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. De hade bestämt sig för att hoppa bungyjump från en 111 meter hög bro ner mot Zambesifloden. Först hoppade Rebecka. Det gick bra. Sedan hoppade Erin. Det slutade i katastrof – linan brast. Erin föll ner i floden. Medan Rebecka filmade med sin mobilkamera. Som genom ett mirakel klarade sig Erin. Trots att hon var fastbunden i benen lyckades hon ta sig till flodstranden. Hon överlevde med rejäla blåmärken.
Channel 9 fick tipset om det mirakulösa bungyjump hoppet och publicerade videoklippet. Men de köpte aldrig ensamrätten, hävdar Rebecka.
Videoklippet kan du bland annat se här!