Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten, 54, har tilldelats Publicisstklubbens pris till minne av Anna Politkovskaja. Han får priset för den uppmärksammade filmen ”Bananas”.

Priset, ett diplom och 10 000 kr överlämnades vid PK: s möte i Stockholm i måndags kväll. ”Bananas är vår tids Vredens druvor, en film som ger kampen för yttrandefriheten ny mening och nytt hopp”, heter det i juryns motivering.
Vid prisutdelningen berättade Fredrik Gertten intressant om sin kamp mot den amerikanska bananjätten Dole Food Companys försök att med stämningar och hot försöka stoppa honom och hans dokumentär.
Gerttens dokumentär handlar som bekant om hur arbetarna på bananodlingar stämde Doles vid en domstol i Los Angeles för att de riskerar sin hälsa genom att företaget använder otillåtna bekämpningsmedel på sina bananodlingar.
Vad är hans nästa projekt? När Fredrik Gertten vid ett tillfälle var på väg till USA varnade hans advokat honom för att Doles jurister skulle möta på flygplatsen med nya stämningar och hotelser. Han hyrde då ett filmteam som skulle bevaka honom under USA-vistelsen och dokumentera eventuella påhopp. Det materialet kombinerat med alla erfarenheter av pr-konsulter som Dole-koncernen och andra stora företag lejer är ett tema han arbetar med, avslöjade pristagaren. 
Fredrik Gertten har arbetat som utrikeskorresponden för tidningar, radio och tv i Afrika, Latinamerika och Asien. Han har varit krönikör i Arbetet och Kvällsposten, arbetat åt SVT, TV4 och TV3. Startade 1994 WG Film tillsammans med Lars Westman.Han har regisserat och producerat en rad historiska och dokumentära filmer. ”Bananas” utkom 2009.

Prisutdelningen och intervjun med Gertten kan du se här!