”Hälsosammare för personalen”

Den finska nyhets- och bildbyrån STT-Lehtikuva ska flytta sin redaktions nattarbete från Helsingfors till Sydney. Flytten till Australien motiveras med att det blir hälsosammare för personalen som då slipper från slitsamt nattarbete. I Sydney är det ju dag när det är natt i Finland. Dessutom blir det billigare, skriver Hufvudstadsbladet.fi på sin sajt.

Sydneyredaktionen förläggs till lokaler som ägs av den australiska nyhetsbyrån AAP. Där finns redan nu den danska nyhetsbyrån Ritzau, tyska nyhetsbyrån DPA, schweiziska nyhetsbyrån SDA och den tyska tidningen Die Welt.
Redaktionen i Sydney kommer att bemannas med journalister som redan nu arbetar på STT-Lehtikuva, heter det.
HBL förklarar vidare:
”Målet med reformen är att journalisterna ska orka bättre med sitt arbete. Nattarbete är betungande, och undersökningar vid bland andra Arbetshälsoinstitutet har visat att det är skadligt för hälsan.
Det andra målet är att spara pengar. De tillägg som betalas för nattarbete motsvarar ungefär årslönen för en journalist. Vid nattarbete krävs också lediga dagar för att jämna ut dygnsrytmen, vilket gör det svårare att göra upp ett fungerande arbetsschema.”