Sveriges radios nyinstiftade pris Årets Medieorm har tilldelats Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Helleös bildfusk. Priset är på 10 000 kronor men eftersom gruppen består av ett anonymt kollektiv har SR och pristagarna enats om att pengarna ska gå till Reportrar utan gränser.

Juryns motivering är läsvärd:
”Årets Medieorm, som visat prov på föredömligt arbete inom journalistik 3.0, är inte en person utan de omkring 800 personer som på ideell basis genom nätbaserad crowdsourcing hjälpts åt att avslöja hur Terje Hellesø – fram till avslöjandet titulerad Årets Naturfotograf 2010 – fuskat sig fram till sina prisbelönta bilder. Efter att nyheten om de misstänkta bildmanipuleringarna gått ut i traditionella medier, där Hellesö bland annat kunde höras förneka alla former av fusk hos P4 Jönköping, visade sedan Flashbackgrävarna i sin långa diskussionstråd och på sin blogg terjadefoton.wordpress.com hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande och hur detta genom ett gott samspel med traditionella medier kan ge upphov till en världsnyhet. Att avslöjandet dessutom gäller en fotograf, dvs en representant för mediebranschen, tillför ytterligare en demokratisk dimension. Avslöjandet ledde inte bara till att Terje Hellesö förlorade sin utmärkelse, utan har dessutom bidragit till en viktig debatt om bildjournalistikens trovärdighet och förutsättningar.”
Prisjuryn har bestått av Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, Cilla Benkö, vice vd  samt Cecilia Djurberg, redaktör för Medieormen.
Läs mer här!