För ett år sedan skickade den haitiske fotografen Daniel Morel några av de första dramatiska bilderna av ödeläggelsen efter jordbävningen på Haiti. Detta är historien om hur hans bilder stals på internet och den stora franska nyhetsbyrån AFP sålde dem under falskt namn vidare till världspressen. Nu har Daniel Morel vunnit i en domstol i New York, åtminstone i den första ronden i bildstriden.

  Så här gick det till enligt domstolsakten: Daniel Morel arbetar sedan 25 år som pressfotograf i Haiti, oftast åt bildbyrån Gorbis. Han är välkänd hos bildbyråer. När jordbävningen för ett år sedan drabbade ön befann han sig i Porto au Prince och tog en mängd bilder av ödeläggelsen. Förbindelserna med omvärlden var brutna. Men Daniel skrev på sitt konto på Twitter att han hade bilder, lade dem Twitpic (Twitters sajt för bilder), skrev under bilderna ”Moral” och ”by moralphoto” och hoppades att de skulle nå Gorbis.
 Bara minuterna efter att Daniel lagt ut sina bilder kopierade en person i Dominikanska Republiken vid namn Lisandro Suero bilderna, lade ut dem på sitt eget konto med texten ”exklusiva bilder av katastrofen” med tillägget: ”for credit and copyright”.
 Morels bilder var bland de första från den svåra ödeläggelsen. Den franska nyhetsbyrån AFP: s bildredaktörer hittade dem via Twitter, märkligt nog både på Morels konto och på den okände Sueros. Trots att en av AFP: s redaktörer mejlade till Morel och skrev ”Hej Daniel, toppen bilder .. mejla mig” tankade en annan av AFP: s medarbetare hem 13 bilder från Sueros konto. Sedan öste AFP ut bilderna via alla sina kanaler under fotobyline ”AFP/Getty/Lisandro Suero”. AFP struntade helt enkelt i att kolla vem Suero var och om han hade copyright på bilderna.
 När Daniel Moral upptäckte att hans bilder hade stulits och hade dessutom hamnat hos Gorbis konkurrent Getty krävde han att bildernas vidareförsäljning omedelbart skulle stoppas och att de skyldiga med AFP och Getty i spetsen skulle betala skadestånd.
 AFP blev då oroliga inför risken av dryga skadestånd och stämde via sin jurist fotografen Moral för att få fram en dom som säger att de handlat i god tro och inte har begått intrång i fotografen Morals upphovsrätt.
 Daniel Moral ”motstämde” i det läget AFP för att ha gjort intrång i upphovsrätten, förvanskat hans ideella rätt och utelämnat hans fotobyline samt dessutom stämt för varumärkesutnyttjande.
 Nu har en distriktsdomstol i New York fastslagit i en så kallad fastställelsedom att Daniel Moral får rätt i att AFP och Getty har gjort intrång i hans upphovsrätt och att AFP, Getty m.fl. distributörer kränkt hans ideella rätt och att de utelämnat hans namn som fotograf till bilderna samt dessutom angivit annan upphovsman.
 Om AFP inte överklagar kan Daniel Moral nu processa vidare och kräva saftiga skadestånd. Alternativt kan parterna göra upp i godo.
 Däremot fick Moral inte gehör hos domstolen för den del av sin stämning som gällde varumärkesintrång.
 BLF: s juridiska rådgivare jur kand Staffan Teste, som har läst ”Södra distriktsdomstolens i New York” dom, säger i en kommentar:
 – Det är en intressant dom på flera sätt, även för svenska förhållanden. Domstolen har fastslagit att den haitiske fotografen har upphovsrätt till bilderna trots att han uttryckligen inte skrivit copyright och sitt namn under bilderna.
 Men målet visar även faran av att lägga ut bilder via Twitter och liknande företag som styrs av lagar i Kalifornien och Twitpic som styrs av lagar i Delaware. Publicerar man sig på dessa sajter, förbinder man sig till sajternas egna publiceringsregler och riskerar att hamna i tolkningstvister om upphovsrätten.
  – Om en svensk fotograf skulle lägga ut bilder på dessa sajter kan han alltså bli beroende av vilka lagregler som gäller i dessa två amerikanska stater, varnar Staffan.

 

Haitidomen2.jpg

                           Hela domen kan du läsa här!